StoryEditor

"Križančevo Selo svjedoči kalvariju Hrvata Središnje Bosne"

Piše D  /  21.12.2018., 02:12h

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, povodom 25. obljetnice zločina nad Hrvatima u Križančevom selu, izjavio je kako se žrtva Hrvata u Središnjoj Bosni i onoj u Vukovaru, u Hrvatskoj s pravom smatra jednakom.

"Oni koji su prije nekoliko dana uspoređivali žrtvu Vukovara i Središnje Bosne imali su pravo kada su to izjavili. Križančevo selo, Buhine kuće, Maljine, Bikoši, Kiseljak kod Žepča i brojna druga mjesta svjedoče kalvariju Hrvata tog kraja", kazao je Krešić za Dnevnik.ba.

Napomenuo je i kako brojni zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH još uvijek nisu procesuirani pred pravosudnim institucijama BiH.

"Klupko se, čini se, počelo odmotvarati, na sreću, a time će se  pokazati i sasvim druga strana priče, odnosno, istina o karakteru rata u BiH", ocijenio je Krešić.

Istaknuo je i kako se nada da će obitelji žrtava tih zločina uskoro dočekati pravdu.

"Previše je vremena prošlo od zločina u Križančevom selu koji je najveće stratište Hrvata u BiH te inače jedan od najmonstruoznijih zločina koji se dogodi uoči Božića 1993. godine", rekao je Krešić.

Podsjetimo, u Križančevom selu nadomak Viteza sutra će biti obilježena 25. obljetnca zločina nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilima u tom selu koji su ubijeni u napadu snaga tzv. Armije BiH 22. prosinca 1993. godine u akciji nazvanoj "Krvavi Badnjak".  Križančevo selo nije procesuirano pred Haaškim tribunalom. SIPA je nedavno po naredbi Tužiteljstva BiH uhitila osmoricu bivših pripadnika tzv. Armije RBiH zbog sumnje da su naredili, organiziraili i počinili zločin nad Hrvatima u tom mjestu.

G. L. / Dnevnik.ba 

21. travanj 2024 21:25