StoryEditor

Krivolov ozbiljno ugrožava razvoj lovnog turizma

Piše D  /  07.05.2021., 10:05h

Predstavnici lovačkih društava ‘Radovanj‘, ‘Jarebinjak‘ i ‘Milan Mikulić Bikan‘ kao dominantan problem istaknuli su krivolov, odnosno ponašanje pojedinaca koji nisu članovi društava te samoinicijativno bez kontrole vrše odstrel divljači ugrožavajući pritom i živote lovaca, rekreativaca ali i nerijetko stanovništva, s obzirom na to da se krivolov zna odvijati i blizu naseljenih mjesta.

Taj je problem posebno izražen u Parku prirode Blidinje.

Riječ je o velikoj površini udaljenoj od većih središta što dodatno usložnjava učinkovitost sankcioniranja.

Ovaj faktor se pokazao kao otegotan i za bilo kakve planove ozbiljnijeg razvoja lovnog turizma koji bi, s obzirom na resurse s kojima Posušje raspolaže, mogao zaživjeti na području te općine, rečeno je na sastanku.

Za rješavanje ove problematike, kako je zaključeno, potrebno je aktivno zajedničko sudjelovanje više institucija s lokalne ali i županijske razine, kako bi se uz mjere prevencije osigurao i mehanizam učinkovitog sankcioniranja.

Na tome će se i ubuduće raditi. Na sličnom tragu, radi sigurnosti stanovništva, iznijeta je inicijativa izuzimanja dijela prostora oko Topale iz lovnog područja jer, kako je navedeno, riječ je o naseljenom području.

Gosti su također iznijeli i problem financiranja, s obzirom na to da se ne bave profitabilnom djelatnošću, a zakonski imaju obvezu osiguranja sredstava za plaće lovočuvara i materijalnih sredstava za njegov rad.

Načelnik Begić najavio je nastavak potpore radu lovačkih društava u skladu s proračunskim sredstvima te je ponudio mogućnost logističke pomoći pri pisanju projekata putem kojih bi se unaprijedio njihov rad i rad na terenu u vidu uređenja prostora koji bi mogli služiti ne samo lovcima već i cijeloj zajednici.

Na kraju je zaključeno kako će se aktivna suradnja Općine i lovačkih društava nastaviti i u budućnosti, priopćeno je iz Ureda načelnika Posušje. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:53