StoryEditor

Krišto: Zasjedanje Parlamenta BiH bi u ovom trenutku je visokorizično

Piše D  /  01.04.2020., 02:04h

"Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u ovom trenutku ni po Poslovniku, ni po Ustavu nema uvjeta da djeluje i održava sjednice, izuzev onako kako je to navedeno u Poslovniku", rekla je Krišto Srni.

Ona je navela da sutra neće biti službene sjednice Kolegijia doma, nego će biti održane konzultacije i razgovor koji članovi imaju svakodnevno, te da će razmijeniti informacije o situaciji u vezi s virusom korona.

"Naravno da se pojedinačno čujemo i s poslanicima u okviru svog kluba, a i s drugima. Moja ideja je bila da nastavimo komunikaciju i da razgovaramo o nekim stvarima vezanim za nadležnosti parlamenta. Situacija je takva da mi nismo direktno vezani ni za izvršnu vlast niti za neke stožere, nego smo zakonodavna vlast i trebamo pratiti odluke struke i stavove kriznih stožera na različitim razinama", rekla je Krišto.

Na pitanje da li novonastala situacija može uticati na usvajanje proračuna institucija BiH, Krišto je podsjetila da je Vijeće ministara, osim Nacrta proračuna, usvojio i odluku o privremenom financiranju.

"S obzirom na nadležnosti nivoa BiH, ne vidim nijedan razlog da će na bilo koji način biti dovedeno u pitanje funkcioniranje institucija s odlukom o privremenom financiranju. Kada proračun dođe iz Predsjedništva BiH na parlamentarnim tijelima će se odlučiti o procedurama - na Kolegiju, nadležnim komisijama, sve u skladu s Poslovnikom", rekla je Krišto.

Komentirajući inicijativu svog kolege iz Kolegija doma Denisa Zvizdića da bi trebalo donijeti odluku da se plaćanje PDV-a pomjeri s 10. u mjesecu za kraj mjeseca, Krišto je istaknula da o tome svoj stav treba reći struka, a ne politika.

"U ovako teškim vremenima sigurno treba raditi na mjerama koje će odgovoriti na pitanje kako zaštititi privredu, ali to ne treba raditi naprečac jer to može donijeti više štete nego koristi. Pojedinci predlažu ad hok određene mjere u momentu kada nemamo ni naznaka kada se ova kriza može završiti", navela je Krišto, zaključivši da na mjerama zaštite privrede treba da rade stručni ljudi i institucije koje se tim bave.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je ranije da će u četvrtak, 2. travnja, biti održana sjednica Kolegija ovog doma na kojoj će biti razgovarano o tehničkim modalitetima rada Doma.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:24