StoryEditor
predsjedateljica vm

Krišto: Za istočnu interkonekciju je situacija jasna, za južnu još nema zakona u FBiH

Piše fena  /  10.05.2023., 20:55h

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je na pres-konferenciji povodom 100 dana rada ove institucije, kazala da će sjednica zakazana za sutra biti održana, te da će prije sjednice održati Kolegij Vijeća ministara.

- Sve što je na dnevnom redu, za sve što bude konsenzus, će proći Vijeće ministara. Mislim da će proći dobar dio točaka - ocijenila je Krišto.

Što se tiče najava u vezi plinskih interkonekcija, napomenula je da BiH ima nerazvijen plinski sustav u odnosu na zemlje regije i isključivo je ovisna o snabdijevanju prirodnim plinom samo iz uvoza i to jednim transportnim pravcem.

- Stoga, mislim da BiH svakako treba razviti svoj sustav prirodnim plinom na cijelom teritoriju, osiguranjem novih transportnih pravaca. Mislim da je takva potreba više nego opravdana. Ne vidim ni jednog razloga da bi netko imao išta protiv takvih projekata, pa i drugih koji se tiču infrastrukture i ostalog - kazala je predsjedateljica Vijeća ministara.

Na novinarsko pitanje šta definiraju sporazumi sa Srbijom i Hrvatskom kad je riječ o istočnoj i južnoj interkonekciji i kakva je dalja procedura, Krišto je pojasnila da su dobili prijedlog odluka u kojima, temeljem Zakona o sklapanju međunarodnih sporazuma, imenuju povjerenstvo koje bi se trebalo uputiti u razgovore, odnosno pregovore u smislu sklapanja ugovora.

- To je jedino što je nadležnost institucije Vijeća ministara kad su u pitanju interkonekcije - pojasnila je Krišto.

Što se tiče prijedloga odluke koju su dobili za istočnu interkonekciju, kaže da tu imaju jasnu situaciju. Postoji zakon koji je donesen na razini entiteta RS, prijedlozi za provođenje sporazuma, kao i Zakon o sklapanju međunarodnih sporazuma. Tu je, kako je precizirala, čista situacija o donošenju odluke da se krene u pregovore, odnosno sklapanje sporazuma za realizaciju tog projekta.

- Kad je u pitanju južna interkonekcija, vidjeli smo proteklih dana, od formiranja novog saziva Vlade FBiH, oni su iz procedure povukli određeni broj zakona, između ostalog i zakon o južnoj plinskoj interkonekciji. Nadam se da će Vlada uputiti drugi prijedlog. Do ovog trenutka, a i kada smo dobili prijedlog za sklapanje sporazuma od strane Vijeća ministara BiH, mi nismo imali zakon na razini FBiH i u tom slučaju mi još nemamo uvjete za sklapanje sporazuma, jer nemamo uvjete za realizaciju tog projekta – pojasnila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Dodala je da će, onog momenta kada se donese zakon na razini Federacije o južnoj plinskoj interkonekciji, Vijeće ministara će uraditi posao iz svoje nadležnosti.

Upitana da li je točno da HDZ planira osnovati svoje poduzeće za plin, kazala je da ne zna da HDZ, kao stranka, registrira neka svoja poduzeća, dodajući do to mogu raditi samo institucije i tijela vlasti, pa i kada se misli na dio koji se odnosi na južnu plinsku interkonekciju.

Na pitanje o sudbini zakona iz 14 ključnih prioriteta, posebno zakona koji su već pripremljeni, kazala je da je, čim je krenulo s radom Vijeće ministara BiH, stavila u prioritet te ključne zakone. Oni se tiču resora Ministarstva pravde i odnose se na zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa.

- Pokušavam razgovarati sa svojim kolegama, kazati 'jeste to naša obveza, ali idemo donijeti zakon, jer je to naš interes, naša obveza i moramo se usuglasiti oko zakona'. Zakon je gotovo pripremljen, ali ne u potpunosti usuglašen. Tu je malo prostora ostalo još da se neke stvari dorade i zbog toga je naš cilj bio da se zakoni još uvijek ne nađu na dnevnom redu, dok ne bismo dobili političku potporu – pojasnila je Krišto.

Navodi kako je njena intencija da dobiju suglasnost na razini Vijeća ministara, jer kad usuglase zakon onda mogu očekivati da imaju zakon usvojen kroz Parlamentarnu skupštinu BiH.

Napomenula je da na dnevnom redu sutrašnje sjednice imaju samo zakon o VSTV-u.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 03:07