StoryEditor

Krišto: Vijeće ministara nastavlja raditi na iskoracima u europskim reformama bitnim za napredak BiH

Piše desk  /  23.11.2023., 14:36h

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na pitanje Šefika Džaferovića, kazala da je Izvještaj o BiH za 2023. godinu rezultat dogovora, kompromisa i konsenzusa.

 

Džaferović je postavio pitanje koje aktivnosti je poduzelo Vijeće ministara BiH nakon posljednjeg izvještaja Europske komisije o poziciji BiH na europskom putu, kako bi se što prije ispunili traženi uvjeti i BiH konačno otpočela pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

Također je pitao u kojoj fazi se nalaze aktivnosti u Vijeću ministara BiH na izradi i dostavljanju ovogodišnjeg programa reformi u okviru Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu.

Krišto je kazala kako je Izvještaj o BiH za 2023. godinu rezultat dogovora, kompromisa i konsenzusa.

- Prije tog izvješća, a i poslije izvješća, Vijeće ministara BiH nastavlja raditi po pitanjima i u skladu s odgovornostima koje ima iz svoje nadležnosti, posebno kako bi napravili iskorak na europskim reformama koje su bitne za napredak BiH, posebno u ovom trenutku otvaranja pregovora o članstvu - navela je Krišto.

Prema njenim riječima, postoje određena zakonska rješenja i neke bitne odluke koje su gotovo u završnoj fazi.

Kazala je da u ovom trenutku, u okviru Vijeća ministara BiH i na političkoj razini, čine dodatne napore kako bi došli do usuglašavanja određenih zakonskih prijedloga i potrebnih odluka, "kako bismo napravili iskorak po tim bitnim pitanjima, koji predstavljaju određene uvjete za pristupanje, odnosno za otvaranje pregovora BiH sa EU".

- Što se tiče drugog dijela pitanja koje se odnosi na izradu programa reformi, jer je BiH u okviru Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu, podsjetila bih da je Vijeće ministara usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju povjerenstva za suradnju s NATO-om. To je glavno operativno tijelo između BiH i NATO-a. Povjerenstvo je konstituirano 11. listopada ove godine, a jedan od zaključaka na samoj sjednici konstituiranja jeste i pokretanje procedure za izradu programa reformi za 2023. godinu - navela je predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Napomenula je kako je Vijeće ministara u ovoj godini usvojilo Informaciju o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi i za 2021. i za 2022. godinu i dostavilo ga u sjedište NATO-a u Briselu - kazala je Krišto.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:44