StoryEditor
predsjedavajuća vm bih

Krišto uputila pisma zahvale hrvatskom premijeru i visokim dužnosnicima Europske unije

Piše desk  /  10.11.2023., 10:23h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas pisma zahvale visokim dužnosnicima Europske komisije i Europske unije na potpori Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, a povodom posljednje odluke Europske komisije o preporuci za otvaranje pregovora.

Pisma zahvale uputila je; predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charles Michelu, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, povjereniku EU za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi.

Također, uputila je i pisma zahvale premijerima država članica Europske unije, predsjedniku Vlade R. Hrvatske Andreju Plenkoviću kao i svim drugim premijerima zemalja članica EU koje su se u prethodnom razdoblju zalagale za otvaranje pregovora s EU.

Krišto se zahvalila na kontinuiranoj potpori i razumijevanju za svakodnevne izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina na svom reformskom i integracijskom putu.

Osobitu zahvalnost iskazala je na pozitivnim ocjenama i prepoznavanju napretka koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklih godinu dana, a što je prepoznato u Izvješću Europske komisije.

„Napor i volja svih političkih subjekata u Bosna i Hercegovina da ubrzamo europski put naše zemlje prepoznati su kroz preporuku za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, koju je Europska komisija u Izvješću dala Bosni i Hercegovini, uz jasnu naznaku obveza koje mi u BiH moramo ispuniti. Ta preporuka predstavlja ključni iskorak prema ostvarenju naših europskih integracijskih ciljeva i mi smo zahvalni na podršci koju ste nam pružili u tom procesu.“, kazala je Krišto.

Kazala je kako su u BiH svi svjesni da je još mnogo posla pred nama kako bismo ispunili kriterije članstva u Europskoj uniji i postali punopravna članica europske obitelji. Ukazano povjerenje koje je dano našoj zemlji kandidacijskim statusom, pozitivno ocijenjeni napredak te dana preporuka daju nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i nastavimo neumorno raditi na reformama koje su ključne za našu europsku budućnost. Postizanje trajne stabilnosti, jačanje demokracije i prosperiteta, unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje ekonomske stabilnosti te izgradnja inkluzivnog i funkcionalnog bh. društva ostaju naše trajno opredjeljenje, a članstvo u Europskoj uniji naša dugoročna vizija.

„Vaša posvećenost europskim vrijednostima i stabilnosti zemljama regije ima dubok utjecaj na nas. Vaša pomoć i posvećenost europskim integracijama Bosne i Hercegovine predstavljaju iznimno važan korak prema stvaranju stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine Ovo nije samo put prema EU-u već i put prema boljem i prosperitetnijem društvu za sve konstitutivne narode i druge građane Bosne i Hercegovine. Radujemo se budućoj suradnji i nastavku našeg zajedničkog puta prema europskoj budućnosti i punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Vjerujem da ćemo uskoro moći slaviti postizanje novih prekretnica na putu BiH prema EU-u“, kazala je predsjedateljica Vijeća ministara BiH u pismu upućenom visokim dužnosnicima.

Dnevnik.ba 

21. veljača 2024 01:06