StoryEditor
predsjedateljica VM

Krišto u obraćanju PIC-u: Opredijeljenost svih naroda u BiH je put k članstvu u EU-u, za NATO ne postoji unutarnji konsenzus

Piše desk  /  07.06.2023., 16:07h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC), gdje je naznačila da će i dalje svojim radom nastaviti činiti sve na jačanju suradnje i napretka u implementaciji trajnog mira u BiH.

Izrazila je potporu naporima članica PIC-a u promicanju dijaloga i suradnje među predstavnicima konstitutivnih naroda i različitim političkim akterima u Bosni i Hercegovini i dodala da se samo zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, mogu prevladati izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom te ostvariti napredak u izgradnji trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti u našoj zemlji.

„Vjerujem kako je upravo ovakav dijalog i naša sve uspješnija suradnja jedini i najbolji način kojim se može osigurati stabilnost i prosperitet za cijelu BiH, za sva tri njezina konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u Bosni i Hercegovini. To će u konačnici trasirati i naš put kada je u pitanju pristupanje velikoj europskoj obitelji, gdje Bosna i Hercegovina i pripada. Iskoristit ću i ovu prigodu i još jednom izraziti svoje čvrsto uvjerenje da je opredijeljenost svih naroda koji žive u BiH put k članstvu u EU-u i ponoviti našu snažnu predanost europskoj agendi, reformi i napretku“, rekla je predsjedateljica Krišto.

Što se tiče jačanja suradnje s NATO-om, predsjedateljica Krišto je kazala da je svima jasno da o ovom pitanju ne postoji unutarnji konsenzus, no da će osobno, u okviru svojih nadležnosti, intenzivno raditi na postizanju dogovora.

Predsjedateljica Krišto je naglasila da nas na našem europskom putu čeka predan i težak rad kako bi se ispunili zadani ciljevi te istaknula da je Vijeće ministara BiH svjesno te odgovornosti koju ima.

„Također, svjesni smo da postoje i brojni izazovi s kojima se moramo suočiti ako želimo krenuti naprijed i osigurati prosperitetnu budućnost. Vjerujem da smo na dobrom putu i ja bih kazala da je više nego ikada prije Bosna i Hercegovina okrenuta budućnosti te da smo u tom smislu sazrjeli i stvorili uvjete da kroz institucionalni dijalog i dijalog političkih lidera u BiH možemo osigurati unutarnju stabilnost i suradnju, donositi odluke i ubrzati reformske procese koji će omogućiti kvalitetniji život svima u Bosni i Hercegovini“, rekla je predsjedateljica Krišto.

Govoreći o radu Vijeća ministara BiH, predsjedateljica Krišto je rekla da su svi ministri reformskom putu pristupili ozbiljno, pogotovo kad su u pitanju kriteriji Europske unije, uključujući 14 prioriteta iz mišljenja o zahtjevu za članstvo iz 2019. godine i 8+1 preporuka Europske komisije iz 2022. Dodala je da ubrzani gospodarski razvoj, jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje i unaprjeđenje međusobnog povjerenja ostaju ključni prioriteti Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je ovaj saziv pokazao predanost načelima zajedničkog rada, međusobno uvažavanje, efikasnost i neupitnu opredijeljenost europskim integracijskim procesima.

Predsjedateljica Krišto se zatim,  u svom obraćanju, osvrnula na neke od važnijih materijala koji su razmatrani i usvojeni u prethodnom razdoblju. Naglasila je da je osim toga pokrenuto i nekoliko važnih zakonskih inicijativa s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija te da su u pripremi i materijali kojima će se pokrenuti sveobuhvatna reforma sustava javne uprave s ciljem poboljšanja njezine učinkovitosti i transparentnosti.

Dodala je da se, u svjetlu daljnjeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini, uz uzajamno poštovanje ustavnog načela jednakopravnosti, mora vrlo brzo postići politički dogovor koji će omogućiti da svaki od konstitutivnih naroda bude jednakopravan u institucijama koje su namijenjene za zaštitu kolektivnih prava - Predsjedništvu BiH i domovima naroda - a kojim će se ukloniti svaki postojeći vid diskriminacije i prema svakom pojedincu. S tim u vezi, rekla je da se mora provesti ograničena ustavna reforma, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, odnosno implementirati odluka Ustavnog suda i presude Europskog suda za ljudska prava. 

Govoreći o regionalnoj suradnji, predsjedateljica Krišto je rekla da BiH ostaje opredijeljena za daljnje jačanje regionalne suradnje na načelima dobrosusjedstva, jačanje političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji te da u tom kontekstu Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put naših društava u konkurentna i stabilna europska društva.

Na kraju svog obraćanja predsjedateljica Krišto je zahvalila PIC-u na potpori i potvrdila spremnost naše zemlje za partnerstvo sa svim državama i organizacijama Vijeća za provedbu mira. Istaknula je osobno uvjerenje da se zajedničkim naporima, a prije svega unutarnjim političkim dijalogom, uz međusobno uvažavanje i poštovanje usvojenog mehanizma koordinacije za proces europskih integracija BiH, mogu prevladati svi predstojeći izazovi i time osigurati da Bosna i Hercegovina ostane trajno mjesto mira, sigurnosti i prosperiteta.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:59