Article_Top_970x250

Krišto: U krizi je zakonodavna vlast, ali i čitava BiH

predsjedateljica zastupničkog doma ps bih

Krišto: U krizi je zakonodavna vlast, ali i čitava BiH

srp 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zakonodavna vlast na državnoj razini je u ozbiljnoj krizi, ali i funkcioniranje čitave Bosne i Hercegovine, upozorila je u razgovoru za Anadoliju Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Zakonodavna vlast u BiH je u ozbiljnoj krizi. Nema tu nikakve dileme. Čim ona ne funkcionira u punom kapacitetu, a nema pretpostavke za to, onda je to tako", navela je Krišto.

Ona, zakonodavna vlast, ne da ne funkcionira iz razloga što to netko ne želi samo iz nekakvog stava, naglasila je Krišto, nego jednostavno nema poslovničke pretpostavke za njeno funkcioniranje.

"Stoga, naravno da je u krizi, ne samo zakonodavna vlast, nego čitava BiH", stava je Krišto.

Istaklnua je da, što se tiče proračunskih sredstava, Ustav BiH je jasno definirao na koji način funkcioniraju institucije BiH kada proračun nije usvojen, s tim da se donosi odluka o privremenom financiranju.

"Proračun funkcionira temeljem prošlogodišnjeg proračuna za svaki kvartal. Hoće li i kada biti usvojena odluka o privremenom financiranju institucija BiH za naredno razdoblje (srpanj-rujan) odgovore treba potražiti u Vijeću ministara BiH. Nisam pozvana tu, a s druge strane to nije odluka koju donosi Parlamentarna skupština BiH", ističe Krišto.

Parlamentarna skupština BiH, navodi, bi trebala odlučiti o izvorima i iznosima sredstava za institucije BiH kad je u pitanju proračun za 2019.

"Taj proračun trebamo dobiti od predlagatelja, a to je Predsjedništvo BiH. A za to trebamo imati ispunjene sve pretpostavke zakonodavne vlasti kako bi ona u punom kapacitetu izvršila svoju zadaću. To je nekakav red veličina koji je nama potreban. Prije svega nam je potrebna žurna uspostava Vijeća ministara BiH kako bi otkočili zakonodavni postupak i stvorili preduvjete, ne samo financijske za funkcioniranje institucija BiH, nego i sve drugo što je potrebno ovoj zemlji kad su u pitanju europski put, reforme i odgovornost prema narodima i građanima", kazal je Krišto.

Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH osvrnula se i na najave da bi državna vlast u BiH trebala biti formirana u rujnu.

"Obzirom da razne informacije kruže, ono što što mogu reći iz političkih razgovora i razgovora unutar institucija BiH jest da činimo sve da dođe do nekakvog dogovora. Određeni razgovori su obavljeni, a obavljen je i niz neformalnih sastanaka. Mi znamo da su na potezu Predsjedništvo BiH. SDA kroz sve ove razgovore u kojima je dio vlasti, kada gledamo dio koji se odnosi na formiranje vlasti, kao što je Kolegij odnosno zakonodavna vlast nisu bili zainteresirani za formiranje izvršne vlasti. Mnogi su spekulirali da je to povezano s ovim ili onim", kaže Krišto.

To joj, kako kaže, iskreno kao zastupniku nije jasno, jer ne vidi niti jedan opravdan razlog niti za ovakve niti za onakve spekulacije.

"Osobno mislim ako se radi o bilo čemu, to povezuje sa devetim mjesecom ili održanjem Kongresa, mislim da to nije dobro, prije svega za sve one, pogotovo za onoga tko ima i najveću odgovornost kad je u pitanju demokratski kapacitet. Dao Bog da bude i tada, u devetom mjesecu. Ali, što se tiče nas, mi trebamo učiniti sve da se to dogodi prije sutra nego prekosutra", poručila je Krišto.

Govorila je i o predstojećim godišnjim odmorima zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH za koju u javnosti se cijeni da ih izabrani službenici nisu zaslužili s obzirom kako od prosinca prošle godine nisu održali niti jednu sjednicu u punom kapacitetu.

"Kako niste vi, tako nisam ni ja neko tko odlučuje. Svaki zastupnik i svaki uposlenik ima pravo na svoj godišnji odmor. To je pravo koje je definirano zakonom, kao i neka druga prava. Prema tome, mi kao Kolegij smo na posljednjoj sjednici razmatrali jer smo u obvezi donijeti zastupnicima rješenja dok se ne formira Administrativno povjerenstvo koje umjesto Kolegija inače donosi propise. Sada kada ih nema, Administrativnog povjerenstva, Poslovnikom je propisano da su to onda obveze i nadležnosti Kolegija. Obratili smo se klubovima da nam se jave ukoliko žele jer mi moramo donijeti rješenja za prvih šest mjeseci, bez obzira na to je li netko koristio ili nije godišnji odmor. To zato što temeljem toga o korištenju godišnjih odmora zastupnicima se uskraćuju neka druga prava kada su na godišnjem odmoru", navodi Krišto.

To rješenje, ističe, se mora odnositi na punih 10 dana, a ostalo je prema pravu zastupnika.

"Kolegij je odlučio napraviti preporuku, a to se svake godine tako radi, da se to koristi u nekom vremenu, ako se zastupnik ne odredi da ćemo mi ta rješenje donijeti u tom periodu. To je znači preporuka. To ne znači da je kolektivni godišnji odmor, to ne znači da se ne mora raditi, to ne znači da ako se stvore pretpostavke ne mogu sazvati sjednice", poručila je Krišto

Dnevnik.ba