StoryEditor
nova predsjedateljica VM

Krišto: Sva tri naroda moraju imati zajamčena prava, prioritet europske integracije

Piše desk  /  29.12.2022., 16:54h

Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdio je imenovanje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara te zemlje u iduće četiri godine.

Nova predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u prvom je obraćanju naglasila da novu vlast čekaju brojne ozbiljne reforme. Borjana Krišto kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako su njezini prioriteti napraviti konkretan program rada Vijeća ministara.

Jedan od prioriteta su euroatlantske integracije

U sklopu njega, Krišto naglašava, kako su joj jedan od prioriteta i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Vladavina prava i socijalno-ekonomske reforme, također su prioriteti njezinog programa.

Izmjene zakona koje od Bosne i Hercegovine traži Europska unija, potrebno je provesti kako bi se osigurala politička stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i pravna sigurnost.

Provedba reformi jako je bitna.

BiH se treba posvetiti vladavini prava, ali i ljudskim pravima

Vjetar u leđa Bosni i Hercegovini je kandidacijski status koji je dobila prije nekoliko tjedana. Krišto je zahvalila državama članicama Europske unije koje su dali priliku Bosni i Hercegovini.

– Efekte ove odluke možemo očekivati, po meni, u gospodarskom smislu, ali i u smislu konsolidacije BiH društva, poručila je Krišto.

– Rekla bih da ovakva odluka ima i formalni, društveni i ekonomski, pa i politički značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu, istaknula je Krišto.

Posebno je naglasila kako Bosnu i Hercegovinu kroz kandidacijski status obvezuje da se treba posvetiti vladavini prava, ali i ljudskim pravima.

Sva tri naroda trebaju imati ista zajamčena prava

Jedna od glavnih točaka Borjane Krišto je i izmjena Izbornog zakona. Dodala je kako sva tri naroda trebaju imati ista zajamčena prava.

Kazala je kako Bosna i Hercegovina treba surađivati sa svojim susjedima i graditi prijateljske odnose.

Posebno je zahvalila Hrvatskoj, koja je zaslužna što je BiH dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji.

Borjana Krišto rođena je u Livnu. Diplomirana je pravnica. U politici je aktivna od 1995., od kada je kao članica HDZ-a Bosne i Hercegovine obnašala više dužnosti na svim razinama vlasti.

Četiri puta birana je u Zastupnički dom Skupštine BiH. Zakonodavnu vlast sad mijenja izvršnom.

Razgovor možete pogledati OVDJE.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:04