StoryEditor
sarajevo

Krišto-Sattler: "Dijalogom i konsenzusom moguć napredak na putu ka EU"

Piše fena  /  25.07.2023., 14:35h

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Presjedateljica Krišto i veleposlanik Sattler su na sastanku razgovarali o 5. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine koji je 19. srpnja održan u Bruxellesu.

Krišto je tom prigodom naglasila da je dokument pod nazivom ‘Pozicija Bosne i Hercegovine o procesu stabilizacije i pridruživanja‘ usvojen i usuglašen na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj prije održavanja sastanka u Bruxellesu. Slijedom toga, izjavila je da je dijalogom, međusobnim uvažavanjem, koncenzusom i poštovanjem moguć napredak na ostvarivanju ciljeva na putu ka Europskoj uniji.

Tom prilikom veleposlanik Sattler je predsjedateljici Krišto predao demarš o predstojećem Global Gateway Forumu, koji će biti održan krajem oktobra u Bruxellesu.

Europska komisija i visoki predstavnik EU utvrdili su Global Gateway, novu europsku strategiju za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru, te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava diljem svijeta. Global Gateway zalaže se za održive i pouzdane veze koje funkcioniraju za ljude i planet kako bi se odgovorilo na najžurnije globalne izazove, od klimatskih promjena i zaštite okoliša do poboljšanja zdravstvene sigurnosti, jačanja konkurentnosti i globalnih lanaca opskrbe.

Krišto je zahvalila na uručenom demaršu te je pozdravila koncept i standarde koje promovira Global Gateway forum sa svim konkretnim projektima koji su usmjereni ka dobrom upravljanju, transparentnosti i održivom razvoju, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:38