StoryEditor
Predsjedavajuća Vijeća ministara

Krišto s predstavnicama država članica EU u Vijeću za opće poslove

Piše fena  /  04.10.2023., 12:36h

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se u Sarajevu s visokim predstavnicama država članica EU u Vijeću za opće poslove (tzv. Salzburg format), koje je upoznala s reformskim procesima i evropskim putem Bosne i Hercegovine.

Krišto je naglasila važnost što hitnijeg otvaranja pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a najkasnije do kraja 2023. godine. 

Kazala je kako su svi u Bosni i Hercegovini svjesni da postizanje cilja članstva ovisi o našem vlastitom tempu, o dosljednosti u provođenju reformi i jačanju demokratskih institucija, kao i da je potrebno da se Europska unija jasnije i odlučnije opredijeli i odredi u vezi s procesom proširenja i članstva zemalja ovog regiona u Europsku uniju.

- Isto tako, moramo biti svjesni kako je upravo proširenje Europske unije na zemlje regiona ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta kako u regiji tako i u cijeloj Europskoj uniji, a što je pretpostavka za ekonomski rast i regionalno povezivanje - kazala je Krišto.

Istaknula je da je najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka BiH završiti izbornu reformu. Bosna i Hercegovina je država u kojoj su kompromis i široki konsenzus ključni za napredak. Napredak ovisi o jačanju i unapređenju međusobnog povjerenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu primarno legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda posebno oko najvažnijih unutrašnjopolitičkih ciljeva u vezi s implementacijom odluka Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničene izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto je iskazala uvjerenje kako će se, u svjetlu daljnjeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u BiH, uz uzajamno poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti, vrlo brzo provesti i neophodna ograničena ustavna reforma kao i ukupna reforma izbornog zakonodavstva.

Krišto je kazala da je Vijeće ministara BiH, na 25. sjednici održanoj 4. listopada, donijelo Odluku o isticanju zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, te na taj način Bosna i Hercegovina i simbolično želi iskazati svoju nedvojbenu pripadnost europskom civilizacijskom krugu. Također je podsjetila da su u srpnju Bosna i Hercegovina i Europska komisija održale 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Europskom unijom.

Delegaciju iz Europske unije činile su visoke predstavnice iz Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Poljske i Rumunjske. 

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 03:38