StoryEditor
Predsjedavajuća Vm bih

Krišto razgovarala sa šeficom Ureda Vijeća Europe u BiH

Piše fena  /  24.05.2023., 13:29h

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas sa šeficom Ureda Vijeća Europe (VE) u Bosni i Hercegovini Bojanom Urumovom o unaprjeđenju suradnje u područjima ljudskih prava, vladavine zakona i daljnjeg razvoja demokracije.

Razgovarano je i o provedbi Akcijskog plana Vijeća Europe za BiH za period 2022. - 2025. godine koji u fokus stavlja daljnje približavanje zakona i prakse u BiH standardima Europske unije.

Krišto je zahvalila Urumovoj na podršci Vijeća Europe Bosni i Hercegovini i naglasila opredijeljenost Vijeća ministara BiH za ubrzaniju provedbu reformi na europskom putu.

Dodala je da je sa stanovišta ljudskih prava potrebno implementirati presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi se, uz ograničene promjene Ustava BiH i izmjenu izbornog zakonodavstva, osigurala stvarna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH. 

Sagovornice su razmijenile mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i budućim projektima Vijeća Europe u BiH te potvrdile opredijeljenost za intenziviranje suradnje, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Dnevnik.ba

25. rujan 2023 00:05