StoryEditor
Predsjedavajuća Vm bih

Krišto: "Posjet Stoltenberga potvrđuje posvećenost BiH izgradnji mira i stabilnosti"

Piše desk  /  20.11.2023., 09:51h

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. U obraćanju medijima Krišto je istaknula da njegov posjet potvrđuje posvećenost BiH izgradnji mira, međusobnog dijaloga i stabilnosti.

Sastanak koji je održan ocijenila je konstruktivnim i produktivnim. Razgovarali su, istaknula je, o pitanjima koja su od zajedničkog interesa za suradnju BiH i NATO koji su vezani za stabilnost i sigurnost u BiH, ali i regiji.

“Suradnja s NATO-om nam pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanju obrambenih kapaciteta kroz sudjelovanje u mirovnim misijama. Ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove uključujući terorizam, organizirani kriminal i druge prijetnje koje postoje ne samo u BiH nego u cijelom svijetu. Suradnja vodi modernizaciji naših institucija i procesa jer uspostavljanje NATO standarda zahtijeva provođenje reformi ne samo u vojnom nego i širem društvenom kontekstu. BiH je zemlja koja sudjeluje u Akcijom planu za članstvo- MAP, postoji politička odluka NATO-a da BiH može postati članica i da partnerstvo ima potencijal da transformira BiH i da joj pruži priliku da se integrira u europske strukture”, navela je Krišto.

Istaknula je kako se mora postići politički konsenzus u BiH i poštivati kako Ustav BiH tako i njenu ustavnu strukturu te nadležnosti kroz međusobni dijalog i uvažavanje doći do stavova koji su jako važnih za BiH kada je u pitanju suradnja s NATO-om.

Zahvalila se na odobrenom paketu pomoći za institucije BiH za jačanje obrambenih kapaciteta u okvir projekta podrške u iznosu između 48 i 53 milijuna eura. Imeplementacija ovog projekta je pet godina.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 02:33