StoryEditor

Krišto: Obveza nam je ukloniti diskriminaciju u izbornom zakonodavstvu

Piše D  /  01.07.2021., 09:07h

– Ono što je naša obveza, odgovornost, a i prioritet BiH, je izvršenje obveza iz 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, odnosno otklanjanje diskriminacije u BiH kad je u pitanju izborno zakonodavstvo, u smislu i odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama, misleći na Predsjedništvo i domove naroda, a i kad je u pitanju otklanjanje diskriminacije koju imamo kad su u pitanju odluke Europskog suda u Strasbourgu – navela je Krišto.

Dodala je da su to, po njenom mišljenju, stvari na koje se trebaju fokusirati i „kojima bi uistinu mogli na jedan vrlo jednostavan način napraviti iskorak koji je potreban kad je u pitanju BiH, pa u tom smislu i njen europski i euroatlantski put“.

– Vjerujem da uz pomoć prijatelja, koji dolaze prije svega kao potpora onome što je dobro za BiH, možemo napraviti nešto što je dobro za sve nas – kazala je Krišto.

Govoreći o radu u Interresornoj radnoj skupini za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, navela je da žele biti konstruktivni, davati jednostavne, provodive prijedloge, koji će doprinijeti, između ostalog, i rješavanju diskriminatorskih odredbi o kojima je govorila, a i onih koje se odnose na samu demokratizaciju izbornog procesa i na njegov integritet.

– Politička opcija iz koje dolazim i ja osobno, učinit ćemo sve da damo konstruktivne prijedloge koji su prihvatljivi svima, koji su zapravo interes svih nas u BiH – kazala je Krišto.

Na kraju je istaknula da bi svi trebali biti svjesni situacije i „kazati da nam je uistinu ova godina, godina prilike“.

– Jer 2022. godine su izbori i sigurno Bosni i Hercegovini nije dobro da se provode ni po ovom sustavu, jer ne možemo onda očekivati ono što je interes svih nas, a to je napredak, mir, sigurnost i socioekonomske reforme, zapravo bolji život građana – zaključila je Krišto.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:26