Article_Top_970x250

Krišto: Neki pod maskom stranih sudaca i dalje žele donositi rješenja

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Krišto: Neki pod maskom stranih sudaca i dalje žele donositi rješenja

svibnja 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Komentirajući Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Krišto je rekla da su neki zastupnici tvrdili da nema ustavno utemeljenje, ali kako to nije točno.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto /HDZ/ smatra da je trebalo podržati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, ali da neki žele i dalje pod maskom stranih sudaca donositi rješenja koja su u njihovom interesu.

- Smatram da smo trebali preuzeti odgovornost i dati podršku takvom zakonu i odlučivati o sudbini i interesu tri konstitutivna naroda i svih onih koji žive u BiH - rekla je Krišto novinarima, prenosi Srna.

Komentirajući Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Krišto je rekla da su neki zastupnici tvrdili da nema ustavno utemeljenje, ali kako to nije točno.

- Prema Ustavu BiH, Parlamentarna skupština je dužna nakon pet godina i prvog mandata stranih sudaca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava uz konzultacije sa Predsjedništvom, naći načina i odlučiti na koji drugi način će imenovati suce u Ustavnom sudu BiH - naglasila je Krišto.

Ona je dodala da BiH treba u punom smislu preuzeti svoj potpuni kapacitet kako bi bila suverena i da u njoj domaće suci odlučuju o najvažnijim pitanjima.

- Posebno to treba biti izraženo kada je riječ o Ustavnom sudu, imajući u vidu da je to korektivni čimbenik zakonodavne i izvršne vlasti i odlučuje o tome da li su pojedini prijedlozi zakona ili zakoni koje usvoji parlament u skladu sa Ustavom BiH - rekla je ona.

Kada jer riječ o Prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u, Krišto navodi da je riječ o sistemskom zakonu o kojem mišljenje treba dati i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH i da ga predloži Vijeće ministara.

- Ponuđeni prijedlog zakona nije doprinos za očuvanje gospodarstva - navela je Krišto.

Ona navodi da treba donijeti zakon koji bi doprinio razvoju i očuvanju gospodarstva, te BiH u cjelini.

Osvrćući se na lokalne izbore, Krišto kaže da je HDZ spreman za njih, a da se za njihovo održavanje moraju ispoštovati zakonske pretpostavke i procedure.

- Sve to treba ispoštovati jer sve drugo, pa i održavanje izbora je stvar Parlamentarne skupštine BiH i njene nadležnosti - izjavila je Krišto.

Dnevnik.ba