StoryEditor
sjednica Doma naroda ps BiH

Krišto: "Naša predanost je i dalje na 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije"

Piše fena  /  25.07.2023., 13:39h

Na 7. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegat Zlatko Miletić postavio je pitanje predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, da li je moguće da se u narednom periodu dostavi set zakona koji se odnose na implementaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Krišto je kazala da je Vijeće ministara prije svega usvojilo dokument okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje 2023. – 2025., čime su postignuti uvjeti za normalno funkcioniranje institucija BiH, a time i pretpostavke za ispunjavanje prioriteta Europske komisije.

- Vijeće ministara je u proteklih sedam mjeseci razmatralo više od 900 materijala, od čega su brojni u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Naša predanost je i dalje na 14 propriteta Europske komisije. Vijeće je utvrdilo i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Prijedlog zakona o vanjskim poslovima, Prijedlog zakona o sklapanju i izvršenju međunarodnih ugovora i prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama - kazala je Krišto.

Navela je još niz aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH obavilo u proteklih sedam mjeseci, te da je sve prezentirano dokumentom "Pozicija Bosne i Hercegovine“, a koji je predstavljen na 5. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH 19. srpnja u Briselu.

Pitanje Krišto postavio je i delegat Šefik Džaferović, kojeg je zanimalo "zašto Vijeće ministara utvrđuje zakone ili prijedloge zakona koji nisu usklađeni s pravnom stečevinom Europske unije, međunarodnim i europskim standardima“, pritom misleći na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou BiH.

- Oba prijedloga zakona dostavljena su u parlamentarnu proceduru u tekstu koji nije usklađen s pravnom stečevinom EU, na što su zastupnike i delegate pismom upozorili predstavnici međunarodne zajednice u BiH – kazao je Džaferović.

Krišto je odgovorila da Vijeće ministara utvrđuje zakone sukladno Ustavu BiH i pozitivnim zakonskim propisima, uz obavezno pribaljena mišljenja, prije svega, Ureda za zakonodavstvo u pogledu njihove usuglašenosti s Ustavom, zakonima BiH, metodološkim jedinstvom u izradi propisa, mišljenjima nadležnih ministarstava, kao i mišljenjima Direkcije za europske integracije, u vezi s usklađivanjem legislative BiH s pravnom stečevinom EU.

- Želim kazati da smo mi čvrsto opredijeljeni za donošenje zakona i usuglašavanje s pravnom stečevinom EU i da poštujemo sve predviđene zakonodavne i poslovničke procedure – zaključila je Krišto.

Džaferović, međutim, nije zadovoljan odgovorom predsjedavajuće Vijeća ministara te napominje da su delegati dobili pismo šefa Delegacije EU u BiH u kojem se navodi da u ovom slučaju nisu ispoštovana načela europske pravne stečevine.   

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:19