StoryEditor
Predsjedateljica Vm BiH

Krišto na sastanku s premijerom Golobom uoči Bledskog strateškog foruma

Piše desk  /  28.08.2023., 12:33h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je uoči Bledskog strateškog foruma, s domaćinom predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom o unapređenju bilateralne suradnje i europskim integracijama.

Predsjedateljica je zahvalila premijeru Golobu na snažnoj potpori za dodjelu statusa kandidata našoj zemlji. Istaknula je kako je Slovenija uvijek bila prijatelj Bosne i Hercegovine i jedan od naših najznačajnijih gospodarskih partnera.

Istaknula je da je među državama EU-a Slovenija jedna od država s kojom BiH  ima tradicionalno dobru suradnju u svim segmentima i da će se Vijeće ministara BiH svakako truditi da te odnose podigne na još višu razinu.

Premijer Golob je kazao da će Slovenija i dalje pružati potporu BiH i pomagati joj na njezinom europskom putu.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u Sloveniji nakon olujnog nevremena i tijeku procesa obnove. Premijer Golob je zahvalio na pruženoj pomoći koju je BiH uputila Sloveniji. Predsjedateljica Krišto je kazala kako je pomoć svim državama u teškim vremenima, a posebice prijateljima kao što je Slovenija, nešto što se podrazumijeva, što se ne dovodi u pitanje.

Predsjedateljica je upoznala premijera Slovenije s aktualnom političkom situacijom u našoj zemlji i koracima koje je Vijeće ministara BiH napravilo na svom europskom putu. Dodala je da je veoma važna karika u lancu stabiliziranja unutarnjopolitičkih prilika u Bosni i Hercegovini i izmjena izbornog zakonodavstva te da su aktivnosti na iznalaženju rješenja u ovoj oblasti već otpočele.

Kazala je da je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje pet zakona: Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s oznakom EI, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Istaknula je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkoj razini, na usuglašavanju te da očekuje da će vrlo skoro biti usvojen na Vijeću ministara i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi ovi reformski zakoni našu zemlju vode korak bliže Europskoj uniji i dokaz su našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje europskoj obitelji.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2023 23:31