Article_Top_970x250

Krišto Ministarstvu: Što ćete učiniti povodom napada na vjerska prava katolika i hrvatskog naroda u BiH?

zbog prosvjeda protiv mise za bleiburg

Krišto Ministarstvu: Što ćete učiniti povodom napada na vjerska prava katolika i hrvatskog naroda u BiH?

lip 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ) u proteklim tjednima vodila je prepisku unutar službi Vijeća ministara BiH s ciljem dobivanja odgovora od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o tome što je poduzelo u vezi s događajima na dan održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu od 16. svibnja.

Krišto je pitala što je ovo ministarstvo poduzelo i što namjerava poduzeti u vezi "organiziranog napada na vjerska prava i slobode, ljudska prava uzoritog kardinala Vinka Puljića kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH".

Iz ovog ministarstva Krišto je prvobitno odgovoreno da je ovo pitanje proslijeđeno Ministarstvu sigurnosti dalje na postupanje.

"Napominjemo također, da u skladu s članom 14. stav 7. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, nije od crkve ili vjerske zajednice upućena žalba na ograničavanje javnog očitovanja vjere ili uvjerenja, a koliko nam je poznato nadležni kantonalni organ nikad nije donio odluka o ograničavanju ili zabrani održavanja ovog vjerskog događaja. lz toga proizlazi da nije prekršen Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kao ni Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je navedeni događaj protekao bez ijednog incidenta", naveo je zamjenik ministra Dževad Mahmutović.

Krišto je bila nezadovoljna ovim odgovorom pa je dalje putem Generalnog tajništtva Vijeća ministara pisala.

"Radi podsjećanja, ministre kad ste govorili o 50. obljetnici Blajburške tragedije i Križnog puta koja je obilježena u Sarajevu komemoracijom i polaganjem vijenaca i molitvom. Nakon 75 godina s pravom se možemo pitati - da li su to neki drugi ljudi, da li je to neko drugo Sarajevo ili je to neko drugo vrijeme? Vrijeme znamo da jeste neko drugo, pa umjesto da se bavimo onim što je nadležnost Parlamenta i interes Bosne i Hercegovine mi medijskom hajkom udaramo na autonomiju katoličke crkve, na vjerske slobode, skrećemo s bitnih tema kojima bi se trebali baviti, od raznoraznih afera, diploma, afera 'Asim', netransparentnog i nezakonitog trošenja novca poreznih obveznika 10,5 milijuna maraka u aferi 'Respiratori' itd", navela je Krišto.

Međutim, i nakon njenog ponovljenog upita Ministarstvu za ljudska prava dobila je identičan odgovor, prenosi Klix.

Dnevnik.ba