Article_Top_970x250

Krišto: Izborni zakon mora biti prioritet, odluke Ustavnog suda se moraju provesti

zamjenica predsjednika hdz-a bih

Krišto: Izborni zakon mora biti prioritet, odluke Ustavnog suda se moraju provesti

pro 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vjerujem i želim vjerovati i činit ćemo sve da dođe do izmjena Izbornog zakona koje podrazumijevaju provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH - kazala je Krišto.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je danas u Sarajevu, na pitanje kada se može očekivati formiranja federalne vlasti, kazala novinarima „kada bude razgovora parlamentarne većine o uspostavi vlasti i kada svaka stranka odluči da sudjeluje po tim nekakvim dogovorima“.

- Koliko znam da u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za nekakav dogovor, osim o tome da se priča tko, suklado izbornom legitimitetu, ima pravo u odnosu na sva tri konstitutivna naroda raspravljati o tome. Ali kada budu te pretpostavke dobit ćete imena - kazala je Krišto. Na novinarsko pitanje koje su to pretpostavke, odgovorila je kako se mora sjesti i dogovoriti vlast.

- Razgovara se, ne samo o vlasti. HDZ BiH ne gleda formiranje vlasti na način tko dobiva kakvu poziciju. Mi se o formiranju vlasti moramo dogovoriti na programskim osnovama i to je prije svega nešto od čega HDZ BiH počinje kad je u pitanju i Federacija i druge razine vlasti - naglasila je Krišto.

Upitana hoće li Izborni zakon BiH biti jedan od uvjeta, odgovorila je da Hrvatska demokratska zajednica nije nikad ništa ničim uvjetovala. - Izborni zakon nije uvjet, to su stvari koje su u interesu BiH.

U ovom trenutku, kad je u pitanju Parlamentarna skupština, Izborni zakon mora biti prioritet, odluke Ustavnog suda se moraju provesti, i one koje se odnose na Predsjedništvi i Dom naroda i grad Mostar.

To je ono što ne treba gledati kao interes jednog od konstitutivnih naroda. To je, prije svega, interes BiH - istaknula je Krišto. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, navela je kako „nemamo što odvajati“.

- Nas na svaki način obvezuju sve odluke Ustavnog suda i one su podjednako važne i podjednako lake za odgovoriti. Ni jednog razloga nema da mi ne nađemo rješenja niti za grad Mostar i jednako tako rješenja za Dom naroda - smatra Krišto.

Navela je kako želi vjerovati da će doći u narednoj godini do lokalnih izbora na svim razinama, pa tako i u gradu Mostaru. - Ali jednako tako vjerujem i želim vjerovati i činit ćemo sve da dođe do izmjena Izbornog zakona koje podrazumijevaju provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH - kazala je Krišto, prenosi FENA.

Dnevnik.ba