MOSTAR, 8. travnja (FENA) – U vojarni ‘‘Stanislav Baja Kraljević‘‘ u Rodoču održana je središnja svečanost povodom obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
obljetnica ustroja

Krišto istaknula važnost gajenja tradicije HVO-a, kao vojnog odgovora bh Hrvata na agresiju

Piše fena  /  08.04.2024., 17:46h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je u ponedjeljak u Mostaru, na obilježavanju 19. obljetnice 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), važnost gajenja tradicije HVO-a, kao vojnog odgovora bosanskohercegovačkih Hrvata na agresiju.

„U današnjoj slobodi i demokraciji koju živimo, i u povijesti hrvatskog naroda utkana je žrtva i život svakog našeg branitelja što svima nama treba biti uzor i istinski primjer u obavljanju kako političke tako i profesionalne dužnosti. Upravo na temelju zahvalnosti i obveze prema našim braniteljima, moramo naći načina da odgovorimo na sve izazove s kojima se i danas suočavamo, “zaključila je Krišto.

Tijekom svečanosti  u vojarni ‘‘Stanislav Baja Kraljević‘‘ o ulozi HVO-a govorili su zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, priopćila je 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić je naglasio je da su ‘‘Domovinski rat i HVO svima nama na ponos i na nama je da svjedočimo istinu o njemu. HVO je simbol hrabrosti, odlučnosti i žrtvovanja. I danas svjedočimo nečemu za što smo mi jedino odgovorni hoće li biti obilježeno i spominjano u budućnosti, u suprotnom, drugi nam neće biti krivi.‘‘

Brigadir Pažin je u svome govoru podsjetio na ratnu ulogu HVO-a, kao jedinog sigurnog instrumenta hrvatskog opstanka u Bosni i Hercegovini, zajednici ravnopravnih naroda, građana i ostalih.

Na kraju svečanosti, naredniku prve klase Jakovu Čobancu dodijeljeno je priznaje, za izniman doprinos ustrojavanja Arhivskog depoa Hrvatskog vijeća obrane, kao i realizaciji ostvarivanja prava i skrbi za branitelje Hrvatskog vijeća obrane.

Inače, program obilježavanja nastavlja se večeras, svečanom misom u mostarskoj katedrali u 18 sati, nakon čega će u 19.30 sati uslijediti polaganje vijenaca kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 20:45