StoryEditor
sarajevo

Krišto i Makovec o europskom putu Bosne i Hercegovine

Piše fena  /  06.06.2023., 13:19h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i direktorom za zemlje zapadne Europe, zapadnog Balkana, Tursku i Veliku Britaniju Markom Makovecom o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila EEAS-u na svesrdnoj pomoći institucijama BiH u integracijskom procesu, te potpori i razumijevanju situacije u Bosni i Hercegovini. Kazala je da je kandidacijski status ohrabrio sve političke aktere u BiH da združeno rade u korist europeizacije i transformacije našega društva.

Istaknula je kako će prioriteti i fokus rada institucija BiH biti usmjereni na ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. Dodala je da su kompromis i konsenzus ključni za daljnji napredak integracijskog procesa, kao i u osiguranje dugoročne stabilnosti BiH u procesu ograničene izmjene Ustava BiH i temeljite reforma izbornog zakonodavstva.

Krišto je naglasila da Vijeće ministara BiH radi ozbiljno i dinamično na ubrzanju reformskih procesa te su, pored usvojenog proračuna za 2023., usvojeni Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. - 2025. i Sporazum o financiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku potporu za zapadni Balkan u korist BiH za 2023., a od ključnih prioriteta Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSVT-u i Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala 2023. - 2026.

Potcrtala je posvećenost Vijeća ministara BiH suradnji s EU, te regionalnim i europskim inicijativama utemeljenim na dobrosusjedstvu, jačanju dijaloga, mira i stabilnosti. Naglasila je neupitnost usklađivanja vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. 

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:49