Article_Top_970x250

Krišto: HNS BiH bori se za zakonska rješenja po kojima će Hrvati birati svoje političke predstavnike

"Razgovara se o svim važnim pitanjima"

Krišto: HNS BiH bori se za zakonska rješenja po kojima će Hrvati birati svoje političke predstavnike

sij 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Nalazimo se u pregovorima s političkim strankama koje imaju podršku naroda koji predstavljaju, izjavila je za današnje Oslobođenje zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto.

Kako je rekla, razgovori se vode na političkoj razini, razgovara se o svim važnim pitanjima, kao što su i pitanja promjene Izbornog zakona BiH.

- To pitanje nije i ne bi trebalo biti samo interes političkih predstavnika hrvatskog naroda, to je interes svih u BiH i to je pitanje koje se prioritetno mora riješiti kako bi stvari u zemlji krenule naprijed - kazala je.

Kada su u pitanju stavovi političkih predstavnika hrvatskog naroda, Krišto navodi da "mi zapravo ne tražimo ni od koga da nam nešto ustupi".

- Zalažemo se za rješenja koja će i hrvatskome narodu osigurati punu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje, kao što to imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH. Stoga ovo pitanje ne treba gledati kao uvjetovanje, nego je ono zapravo nužnost u BiH - smatra ona.

Upitana kako vidi razvoj ove situacije ako iz SDA i DF-a tvrde da stranke okupljene oko HNS-a žele u izborni sistem BIH uvesti etnoteritorijalizaciju zemlje kroz Izborne jedinice, kazala je da se prije svega mora reći da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i drugih koji u njoj žive.

- Hrvatski politički predstavnici okupljeni unutar Hrvatskog narodnog sabora BIH s punim pravom traže i nude rješenja koja su u skladu s ustavnom strukturom Bosne i Hercegovine, provode odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda i ne sadrže nikakve diskriminatorne odredbe prema bilo kome. Bosna i Hercegovina je po Daytonskom mirovnom sporazumu zemlja tri konstitutivna naroda i jedino takva može biti. Danas imamo situaciju u kojem jedan narod drugom narodu bira političke predstavnike, kao i situaciju da za potrebe ovoga pojedinci mijenjaju nacionalnost od izbora do izbora. Hrvatski narod u BiH mora biti jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, to je interes Bosne i Hercegovine, njene stabilnosti, sigurnosti i budućnosti. Zato se Hrvati okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora bore za zakonska i sustavna rješenja po kojima će hrvatski narod birati svoje političke predstavnike i koji će njemu biti odgovorni - kazala je, između ostalog, predsjedavajuća Krišto za "Oslobođenje", prenosi FENA.

Dnevnik.ba