StoryEditor
sarajevo

Krišto dijeli opravdani optimizam da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023.

Piše fena  /  06.09.2023., 18:10h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom o aktualnoj političkoj situaciji i europskom putu BiH.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dviju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Krišto izrazila je zahvalnost Njemačkoj na kontinuiranoj podršci našoj zemlji, te dodala da nam je u ovom trenutku potrebna daljnja, snažna i kontinuirana politička podrška EU, čime bi se omogućilo ispunjavanje obveza i što skorije otvaranje pristupnih pregovora.

Sarazzin je kazao kako Njemačka smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i kako ona ne smije zaostajati na tom putu za zemljama u regiji.

Dodao je da Njemačka podržava proces europskih integracija i drži kako je važno da se unaprijede oblasti vladavine prava, demokracije i ekonomskog razvoja, odnosno brza provedba neophodnih reformi u BiH.

Krišto je kazala kako Vijeće ministara BiH ostaje snažno posvećeno europskim integracijama i predano radi na ispunjenju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Istakla je posvećenost Vijeća ministara BiH europskom putu, te dodala da s ovom dinamikom rada dijeli opravdani optimizam da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023. Kazala je da BiH ulaže i značajne napore u usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Krišto je naglasila kako je pomoć prijateljske Njemačke, kao i svih ostalih prijatelja u EU, veoma značajna u stabiliziranju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali da se trajni mir i stabilnost trebaju graditi iznutra, dogovorom legitimnih političkih predstavnika naroda na svim administrativno-političkim nivoima.

Podcrtala je da napredak BiH uveliko ovisi o jačanju i unaprjeđenju međusobnog povjerenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu, posebno oko najvažnijih unutrašnjopolitičkih pitanja glede implementacije odluke Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničena ustavna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba

27. studeni 2023 20:09