StoryEditor
fojnica

Krišto: Bosna i Hercegovina je naša domovina, mi je ne djelimo, ne rušimo je, mi je gradimo i izgrađujemo

Piše desk  /  20.09.2022., 20:15h

Na skupu u Fojnici su se obratili i nositelji listi HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH za Opće izbore u BiH

„Vjerujem u vas, našu snagu, naše zajedništvo, koje smo mnogo puta do sada pokazali kroz povijest, pokažimo je i danas i u budućnosti, sve dok ne ostvarimo svoju Ustavnu jednakopravnost u BiH. Pokažimo svima da je BiH naša domovina. Mi je ne djelimo, ne rušimo BiH, mi je gradimo i izgrađujemo. Hrvatski narod nije podstanar u BiH, hrvatski narod je suvren, konstitutivan, ustavotvoran“, poručila je u Fojnici Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.

„U ovaj izborni ciklus idemo po istim izbornim pravilima. Ovaj put Hrvatski narodni sabor BiH odlučio je stati iza jednog kandidata. Da pokažemo jasno svima da hrvatski narod u BiH samo svojim većinskom voljom može odlučiti tko će ga birati i tko će ga predstavljati u Predsjedništvu BiH i u institucijama gdje se štite kolektivna prava“, kazala je Krišto.

„BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, nepravdeno podjeljena na dva entiteta, uz to imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zagarantirana prava, prava konstitutivnog naroda. Samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda, mogu biti jamstvo opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti BiH. Važno političko pitanje, koje se naslanja na Ustav je izborni zakon. Promjene Izbornog zakona se moraju dogoditi, baš kao što je kazala i presuda Ustavnog suda BiH. Hrvatski narod svojom većinskom voljom mora odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štitie kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda“, zaključila je Krišto i pozvala sve da 2. listopada potvrde zajedništvo hrvatskog naroda na svim područjima u BiH.

Na skupu u Fojnici su se obratili i nositelji listi HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH za Opće izbore u BiH.

„Došli smo ovdje da kažemo da smo svi zajedno spremni, za ono što su naši branitelji ginuli, da idemo dalje, ustrajno do pobjede na listopadskim izborima, odnosno na svim izazovima da odgovorimo na najbolji mogući način“, poručio je Marinko Čavara, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, te se osvrnuo na pet točaka Programa HDZ-a BiH. „Naš program nudimo Bosni i Hercegovini, to radimo i do sada, radit ćemo i u budućnosti, i vjerujem da ćemo kandidiranjem jedine kandidatkinje hrvatskog naroda u BiH s potpunim jedinstvom hrvatskog naroda, zajedničkim snagama ustrajati do pobjede“, poručio je Čavara.

Lidija Bradara nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije kazala je kako Središnja Bosna mora ostati prostor onakav kakav i jest, najljepši prostor u BiH. „Središnja Bosna kao kralježnica Federacije je bila i ostala test opstanka, ovog entiteta, ali i Bosne i Hercegovine, zemlje jednakopravnih naroda. Hrvatski narod ima nešto što nitko drugi nema, to je zajedništvo. Hrvatski narodni sabor BiH je najvrijedniji odgovor hrvatskog naroda na sve ono što nam se događa u Bosni i Hercegovini. Samo u zajedništvu možemo ostvariti svoj cilj. 2. listopada odlučujemo o svojoj sudbini i svome opstanku“, poručila je Bradara.

Ilija Nakić, generala HVO-a i nositelj liste za Sabor Županije Središnja Bosna, u svome obraćanju se osvrnuo na govor predsjednika Općinskog odbora HDZ-a BiH Fojnica, koji je istaknuo kako je pozicija hrvatskog naroda u Fojnici puno bolja, stabilnija, i ima velike izglede u budućnosti. „Mi u potpunosti moramo zaštititi političku volju hrvatskog naroda, kroz institucije, a ova županija nam je prevažna. Ono sve što smo učinili u prošlosti, ne možemo dopustiti da ode u zaborav. Hrvatski branitelji su dali za Središnju Bosnu sve, Središnju Bosnu nisu dali ni za što“, poručio je general Nakić na skupu u Fojnici uz poziv svima na zajedništvo i izlazak na izbore 2. listopada.

Branko Stanić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Fojnica, zahvalio se izaslanstvu HDZ-a BiH i zajedničkoj kandidatkinji Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH, Borjani Krišto, kao i predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću na dolasku i potpori s većih razina, projektima koje Fojnica ne može sama realizirati a od iznimne važnosti su za lokalno stanovništvo.

Dnevnik.ba

26. studeni 2023 22:49