StoryEditor
sastanak s izaslanstvom COWEB-a

Krišto: BiH posvećena miru i regionalnoj suradnji, prioritet izmjena Izbornog zakona i osiguranje ravnopravnosti naroda

Piše desk  /  31.05.2023., 13:24h

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas sa članovima Radne skupine za zapadni Balkan Vijeća Europske unije (COWEB).

Krišto je istaknula kako je fokus rada Vijeća ministara BiH ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, nakon što je BiH u prosincu prošle godine dobila status kandidata. Naglasila je važnost postojanja političkog konsenzusa u BiH o strateškom vanjskopolitičkom cilju, a to je punopravno članstvo u EU, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH..

Ocijenivši kako je na putu ostvarenja tog cilja potrebno dosta strpljenja, upornosti, kontinuiranog dijaloga i izgradnje povjerenja među predstavnicima konstitutivnih naroda, Krišto je izrazila zadovoljstvo što Vijeće ministara BiH radi u pozitivnom ozračju, jednoglasno donosi odluke u punom kapacitetu za europski put, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dodala je kako je Vijeće ministara BiH do polovine svibnja utvrdilo više zakona, među kojima su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, o vanjskim poslovima te izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Krišto je kazala kako je usvojen proračun za tekuću godinu, Program ekonomskih reformi za razdoblje 2023. – 2025., a nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo odgovarajući pravilnik, potpisan je i ugovor o suradnji s EUROPOL-om te su pokrenute aktivnosti za pristup EUROJUST-u kako bi se unaprijedila suradnja BiH s Europskom unijom u kaznenim stvarima i ojačala borba protiv korupcije.

Dodala je kako je na samom početku mandata usvojena Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, a u području postizanja prosperiteta za klimatsku neutralnost donesena je Strategija prilagodbe klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvitka BiH za razdoblje 2020. – 2030. godine.

Govoreći o aktivnostima u idućem razdoblju, predsjedateljica Krišto je rekla kako Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto opredijeljena za promicanje mira, stabilnosti i prosperiteta regije jačanjem regionalne suradnje.

Istaknula je posvećenost projektima dogovorenim u okviru Berlinskog procesa i važnost boljeg prometnog i gospodarskog povezivanja regije. Ukazala je na potrebu daljnje provedbe strukturnih reformi u BiH, uz ograničenu ustavnu reformu i sveobuhvatne izmjene izbornog zakonodavstva, čime bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i drugih građana, što je preduvjet za demokratizaciju društva i izgradnju povjerenja.

Naglasila je kako je cilj vratiti poljuljani kredibilitet naše zemlje pred europskim partnerima i dokazati kako je BiH pouzdan i ozbiljan partner EU.

Diplomati COWEB-a su pozdravili ostvareni napredak u Bosni i Hercegovini i iskazali potporu na europskom putu, istaknuvši da dinamika europskih integracija ovisi o spremnosti vlasti Bosne i Hercegovine za ispunjavanje ključnih prioriteta. 

Dnevnik.ba

20. rujan 2023 08:24