StoryEditor
kriminal i zlouporabe

Kriptoprevare sve više na udaru hrvatskog MUP-a

Piše fena  /  24.12.2023., 16:04h

Hrvatska je u posljednje vrijeme napravila značajan iskorak i postala zemlja koja može učinkovito reagirati na zloupotrebe i kriminal koji se odvija u kriptovalutama, bilo da se radi o pranju novca ili računalnim prijevarama i drugim "klasičnim" kaznenim djelima, piše u nedjelju Jutarnji list.

Profunkcionirala je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), policija se ekipirala i ima posebnu ustrojstvenu jedinicu koja se bavi računalnim kriminalom, u zakonodavstvo su implementirani svi preduvjeti za otkrivanje i kažnjavanje malverzacija s kriptovalutama, a policija je registrirala svoj kriptonovčanik te može oduzeti kriptovalute stečene kriminalom i pohraniti ih do okončanja sudskog postupka.

Hanfa je u četvrtak podružnici londonske kriptomjenjačnice Wirex - društvu Wirex Digital iz Zagreba odbila upis u Registar pružatelja usluga virtualne imovine. Radi se o virtualnoj mjenjačnici koja ima šest milijuna klijenata u svijetu, a za koju se sumnja da bogatim Rusima pomaže izvlačiti imovinu i izbjegavati sankcije.

Hanfa je nad društvom Wirex Digital već prije obavila neposredan nadzor, u listopadu im je izrekla osam nadzornih mjera koje su morali primijeniti do 12. prosinca. Kako to nisu učinili, odbijen im je upis. U Hanfinu Registru pružatelja usluga virtualne imovine upisano je samo pet društava, a zahtjeve za upis podnijelo je njih 16, što govori da se prije upisa za svako radi due diligence i primjenjuje Zakon o sprečavanju pranja novca.

Profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Sunčana Roksandić je sa sutkinjom Općinskog suda u Velikoj Gorici Kornelijom Ivanušić i voditeljem Službe terorizma u MUP-u Krešimirom Mamićem provela istraživanje i objavila stručni članak o oduzimanju kriptovaluta stečenih kaznenim djelom.

Kaže da Hrvatska još prije nekoliko godina nije imala gotovo nikakve mehanizme za efikasni kazneni progon malverzacija kriptovalutama (tek su 2021. izrijekom spomenute u Kaznenom zakonu), ali su sada bitni pomaci na normativnom i praktičnom planu, piše Jutarnji list, a prenosi Hina.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 21:14