StoryEditor

Kriminalci se žale na uvjete u novom državnom zatvoru: Nema mesa u obrocima, naranče 5 maraka...

Piše D  /  30.01.2021., 06:01h

Zatvorenici novog državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, u kojem od kraja 2020. dugogodišnje kazne zatvora služe okorjeli kriminalci, osuđenici za teška ubojstva, terorizam, silovanja i ratne zločine, poslali su prije nekoliko dana pismo ministru pravde BiH Josipu Grubeši. 

Žale se na uvjete u ovoj državnoj instituciji, točnije na cijene hrane u kantini i usluge telefoniranja, piše  Avaz.

Zijad Turković

Zijad Turković (Foto: Avaz)

 

 

 

Faksimil odgovora ministra Grubeše na žalbu zatvorenika

Faksimil odgovora ministra Grubeše na žalbu zatvorenika (Foto: Avaz)

- Nakon nekoliko dana u zatvoru, kada smo vidjeli cijene hrane i pića u kantini, većina nas je Boga molila da se vratimo tamo odakle smo i došli. Još čuvamo račune iz kantine zatvora u Zenici i nevjerojatno je kolika je razlika u cijenama - navodi se u pismu.

U žalbi tvrde da su cijene hrane i ostalih potrepština više nego „u trgovinama i tržnim centrima za 100 posto“.

- Kilogram naranči je pet maraka, „dorina“ čokolada košta 5,85 KM, kilogram limuna je tri, a kilogram pečenice 55 KM. Dvije litre „Coca-Cole“ koštaju 2,65 KM, kilogram čajne kobasice 36, a papir za cigarete 2,85 KM. Skupi su i čaj, sredstva za higijenu, šamponi - istaknuto je u žalbi.

Navode da su „vapaj“ uputili kako bi im se pomoglo jer „ono malo svoje sirotinje koje nam obitelji odvoje od svojih usta“ moraju potrošiti u kantini.

Cijene tržišne

U odgovoru Grubeša, pak, navodi da su cijene namirnica u kantini garantirane prema tržišnima i da su neki artikli i jeftiniji od onih u tržnim centrima. Nadalje, Grubeša navodi da će njihove probleme pokušati riješiti, ali da se malo što može učiniti u pogledu cijena impulsa prilikom korištenja govornica.

- Vama su garantirane tržišne cijene, što je svakako obveza Zavoda, a vaše je da, u skladu sa svojim mogućnostima, po tim cijenama sebi nabavljate artikle ako imate sredstava za to - kaže se u odgovoru Grubeše.

Josip Grubeša

Josip Grubeša (Foto: Avaz)

Kako kupiti televizor i koliko košta

Zatvorenici su u žalbi naveli da nemaju svi televizore u sobama. Grubeša im je odgovorio da je procedura jasna.

- Svaki od zatvorenika koji dobije pogodnost od Uprave za posjedovanje televizora u sobi i ima dovoljno novčanih sredstava ili iste zarade radom u Zavodu mogu kupiti uređaj, koji za te novce (200 KM) teško da će naći u slobodnoj prodaji na tržištu - stoji u odgovoru.

Zatvorenici tvrde da televizore s garancijom mogu kupiti u dane vikenda za 140 KM.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:13