StoryEditor

Krije li Vlada FBiH nešto od građana? Ugovor o nabavi kineskog cjepiva postao "povjerljiv"

Piše D  /  09.07.2021., 08:07h

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prije 14 dana na ugovor o nabavi pola milijuna doza kineskog cjepiva Sinopharm stavila oznaku stupnja tajnosti “povjerljivo”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Stručnjaci takvu odluku smatraju neosnovanom.

Slobodan pristup informacijama

Zahtjevom za slobodnim pristupom informacijama novinari BIRN-a BiH su nakon potpisivanja Ugovora o izravnoj nabavi 500.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm od 10. lipnja tražili dostavljanje tog dokumenta.

Umjesto ugovora, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije, koji je ugovor potpisao, odgovorili su da ne mogu dostaviti dokument jer je Vlada na sjednici 24. lipnja 2021. godine donijela odluku kojom “tekst Ugovora o nabavi SARS-CoV-2 cjepiva ima oznaku stupnja tajnosti „povjerljivo“.

Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), smatra da bi ovakva informacija, po svojoj prirodi, trebala biti javna bez da se traži po Zakonu o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI).

– Ovakva informacija bi po svojoj prirodi trebala biti javna unaprijed – Vlada je treba objaviti da bi građanima stavila do znanja koliko cjepiva i po kojoj cijeni su kupili kad su već ovoliko dugo čekali – kaže Bičakčić dodajući da odlučivanje po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama podliježe takozvanom testu javnog interesa.

– Po takvom testu, ta bi informacija morala biti objavljena u interesu javnosti jer on prevazilazi povjerljivost – kaže direktorica CIN-a, organizacije koja tužbama protiv institucija koje ne poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama nastoji povećati transparentnost.

Dodatni upit

Na dodatni upit upućen Zavodu, čijim zahtjevom je traženo stavljanje oznake “povjerljivo”, odgovoreno je da je to bio zahtjev proizvođača. Ranije je iz Vlade Federacije priopćeno kako entitet izravno pregovara s Kinom o nabavi cjepiva te da je ugovor u ime Vlade potpisao v.d. direktora Zavoda Siniša Skočibušić. Federalni premijer Fadil Novalić je tada rekao da “zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome”.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 22:15