Article_Top_970x250

KRESO: Bošnjaci nemaju monopol nad pravosuđem; JUKIĆ: I Hrvatima treba dati priliku

rat u pravosuđu

KRESO: Bošnjaci nemaju monopol nad pravosuđem; JUKIĆ: I Hrvatima treba dati priliku

tra 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

“Rekla sam da možda drugima damo priliku, s obzirom da nemamo u Vijeću Hrvata, ni u Uredu disciplinskog tužiteljicu, ni u Odjelu za imenovanja, ni u rukovodstvu VSTV-a”, istaknula je Jukić.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružica Jukić sumnja da iza kaznene prijave protiv rukovoditelja u pravosuđu stoji bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i najavljuje da će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu zbog ranijih zloporaba, dok Kreso negira odgovornost i najavljuje tužbu za klevetu,piše Slobodna Bosna.

Jukić je u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla kako sumnja da jedna od osoba koje stoje iza kaznene prijave – dostavljene početkom tjedna pravosudnim institucijama i veleposlanstvima – jeste bivša predsjednica Suda BiH Kreso.

“Naravno, sumnjam, ali ne mogu to još tvrditi. Ovakvi tekstovi se odavno pojavljuju i mislim kako je to ista grupa iz pravosuđa i to su suci i tužitelji vezani s političarima”, kazala je Jukić.

Tužiteljstvo BiH je početkom tjedna podnesena anonimna kaznena prijava protiv članova VSTV-a Milana Tegeltije, Jadranke Lokmić-Misirače i Ružice Jukić, kao i sudaca i tužitelja Ranka Debevca i Gordane Tadić, te Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Kako se navodi u prijavi, svi skupa su, kao “organizirana kriminalna grupa”, uspostavili kontrolu nad institucijama pravosuđa kako bi sadašnje i buduće istrage protiv Dodika, Radončića i Čovića bile obustavljene, a prijave odbačene. Zauzvrat, kako stoji, predstavnicima pravosuđa obećani su usluge i darovi.

Jukić je rekla da je s Kreso imala dobar odnos i kako je poštovala njen savjet kada su u pitanju određena imenovanja, ali da je to prestalo nakon što je bivša predsjednica Suda BiH željela utjecati da se na mjesto glavne disciplinske tužiteljice postavi Alena Kurspahić, a da je ona kazala da bi trebalo dati priliku da na to mjesto bude imenovan Hrvat.

“Rekla sam da možda drugima damo priliku, s obzirom da nemamo u Vijeću Hrvata, ni u Uredu disciplinskog tužiteljicu, ni u Odjelu za imenovanja, ni u rukovodstvu VSTV-a”, istaknula je Jukić.

Kreso je za BIRN BiH kazala da joj je “ispod časti upustiti se u polemiku sa osobom koja je izgubila kompas i koja u toj dezorijentiranosti javno izriče klevete, nebuloze i laži, a samo sebe kompromitira”.

“Ja sam već dva mjeseca van BiH i ne pada mi na pamet da se bavim problemima pravosuđa i njegovih protagonista koji se guše u močvari koji su sami proizveli. Samo radi javnosti ću reći da demantiram kako imam bilo kakve veze s anonimnom prijavom… Tvrdnje da Bošnjaci imaju monopol nad pravosuđem, odnosno da su upravljali Sudom i Tužiteljstvom, netočne su”, rekla je Kreso.

Ona je dodala da nikada nije intervenirala kod predstavnika međunarodne zajednice kako bi lobirala protiv izbora Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH.

“Pobijam sve navode koji su o meni izrečeni. Riječ je o klevetama, uvredama, a ja ću podnijeti sudske mjere protiv takve osobe”, kazala je Kreso.

Jukić je rekla da smatra kako je Debevec bio dobar izbor za predsjednika Suda BiH.

“Mislim da smo izabrali dobrog čovjeka, i da je dobro da biramo druge nacionalnosti. Ja nemam nikakvog problema kada su u pitanju druge nacionalne grupe, takva je i moja obitelj, ali jednostavno nije korektno reći da je oštećen bošnjački narod kad je hrvatski taj kojeg nema osam godina na rukovodnim mjestima”, kazala je Jukić.

Kreso je istakla da su 2003. godine prvi predsjednici Suda i Tužiteljstva BiH bili Hrvati.

“Nakon njihovih smjena, Bošnjacima je pripalo jedno mjesto, odnosno ja sam bila u dva mandata predsjednik Suda BiH. U Tužiteljstvu je Jurčevića smijenio Milorad Barašin, Srbin, a iza njega je došao Goran Salihović, iz reda ‘ostalih’. Sada je Hrvatica na čelu Tužiteljstva. Za sve ovo vrijeme samo su Srbi bili na čelu VSTV-a”, rekla je Kreso.

Upitana za tužbu za klevetu koju je Kreso najavila, Jukić je odgovorila kako ima dokaze koje je “voljna prezentirati sudu” ukoliko dođe do tužbe, ali i da će podnijeti kaznenu prijavu protiv bivše predsjednice Suda BiH, zbog “ranijih zloporaba”.

Dnevnik.ba