StoryEditor
gostovanje na RTV HB

Krešo Beljak za Kompas: Hrvati u BiH trebaju imati svoj entitet

Piše Desk  /  20.10.2021., 13:14h
Mario Karamatić sinoć je gostovao u emisiji Kompas na Radioteleviziji Herceg-Bosne, a tijekom gostovanja u emisiju se javio i predsjednik HSS-a Hrvatske Krešo Beljak koji je utvrdio kako Hrvati u BiH trebaju imati svoj entitet.

Beljak, koji pripada lijevom političkom spektru u Hrvatskoj, spada u one političare koji su svjesni bosanskohercegovačke realnosti te je ova izjava upravo zbog toga važna.

Hrvati u BiH, naime, po prvi puta od devedesetih godina u političkom Zagrebu imaju svojevrsnu konsenzualnu potporu po pitanju njihovih prava. Od svih stranaka i pojedinaca koji djeluju u javnom prostoru Hrvatske, na kojem god dijelu političkog spektra se nalazili, po pitanju prava bh. Hrvata možemo čuti gotovo pa identično stajalište.

Beljak je sinoć potvrdio u Kompasu, da nitko relevantan od javnih osoba u hrvatskoj politici više ne “igra” za bošnjačku stranu.

To je jako dobro za bh. Hrvate jer je taj konsenzus potreban kako bi se u hrvatskoj javnosti problematika bh. Hrvata bolje razumjevala, piše Bild.ba.

Gotovo sve stranke i pojedinci se načelno slažu sa stavom da Hrvati u BiH trebaju slobodno konzumirati svoja politička prava, ne biti preglasani, obespravljeni i majorizirani od brojnijih Bošnjaka.

Riječ je o nečemu što bi, zapravo, trebalo biti normalno, međutim, ako bacimo pogled malo u prošlost vidjet ćemo da to nije oduvijek bilo tako, a sada jest.

Beljak se, dakle, javio u Kompas u sklopu Karamatićevog gostovanja, piše Bild.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:45