StoryEditor

​Krešić: Ove godine očekujemo još bolju turističku sezonu od prošlogodišnje

Piše D  /  10.04.2019., 01:04h

Podsjetimo, BiH je prošle godine posjetilo 1.465.412 turista, što je više za 12,1 posto u odnosu na 2017. godinu, a oni su lani ostvarili 3.040.190 noćenja, što je više za 13,5 posto.

Broj noćenja domaćih turista prošle je godine veći je za 14,5 posto, dok je broj noćenja stranih veći za 13,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije turističke destinacije Hercegovine predstavila je na najvažnijim i najvećim turističkim sajmovima u Madridu, Bonnu, Rimu, Beču i Pragu.

-Naši štandovi bili su jako posjećeni. Prema svim raspoloživim informacijama i našim i informacijama hoteljera sezona bi trebala biti dobra, čak bolja nego prošle godine, kaže za Hrvatski Medijski Servis direktor Turističke zajednice HNŽ Andrija Krešić.

On podsjeća kako se iz godine u godinu povećava broj inozemnih turista koji posjećuju Hercegovinu, koja turistima uistinu ima što ponuditi.

Uz Međugorje, najveše turista očekuje se u Mostaru, kojeg je američki site „Matador Network“ uvrstio na listu 7 najpotcjenjenijih romantičnih gradova u svijetu.

Mostar sve privlačniji

Najpopularnija atrakcija je Stari most u središtu gradu. Uprkos konfliktnoj prošlosti, Mostar se opisuje zapanjujućim gradom koji obiluje „starim turskim kućama“ u kombinaciji s europskog arhitekturom, kaldrmom, bazarima, pijacama i modernim kafićima. Upravo zbog svojih različitosti koje trenutno harmonično opstaju, Mostar se smatra jednim od najromatničnijih gradova u svijetu koji bi turisti što prije trebali otkriti.

Uz Mostar stranim ali i domaćim turistima privlačni su u srednjovjekovni gradovi Počitelj i Blagaj, gdje se nalazi vrelo Bune, a iznad grada tvrđava-prijestonica srednjovjekovnog vladara Hercegovine hercega Stpena Kosače. Tu su i park prirode Hutovo Blato, špilja Vjetrenica u Ravnom, Stolac kojeg nazivaju gradom muzejom zbog brojnih nacionalnih spomenika kulture, među kojima su i tvrđava Vidoški, nekropola stećaka Radimlja, te Daorson koji je u trećem i četvrtom stoljeću prije nove ere bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa.

Cesta Stolac- Neum bi puno značila

Iz godine u godinu povećava se i broj ne samo domaćih, već i stranih turista u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru. Neumski turistički djelatnici s nestrpljenjem očekuju da se ovaj grad konačno poveže magistralnom cestom s unutrašnošću zemlje. Radovi na cesti Stolac- Neum u punom su jeku.

– Cesta Stolac- Neum, kada bude završena, uistinu će puno značiti za neumski turizam, pogotovo za dolazak domaćih gostiju, kaže Krešić za HMS.

Direktor Turističke zajednice HNŽ koja hercegovačke turističke destinacije predstavlja i na Sajmu gospodarstva u Mostaru kazao je za HMS kako se radi i na osnivanju općinskih turističkih zajednica, što će podrzumjevati i preraspodjelu prihoda od turističkih pristojbi. Cilj je, kaže, da što više novca ostane u lokalnim zajednicama, odnosno tamo gdje se ti prihodi i ostvare.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:41