StoryEditor

Krešić: Komšićevo djelovanje je profašističko, obojeno većinskim nacionalizmom

Piše D  /  10.10.2019., 08:10h

HNS je pismo adresirao na glavnog tajnik UN-a Antonija Guterresa u kojemu mu objašnjavaju kako Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata podsjećajući na presudu Ustavnog suda BiH koja govori o potrebi legitimnog predstavljanja na svim administrativno-teritorijalnim jedinicama u BiH, a što Komšićev izbor krši. 

Komentirajući pismo HNS-a novinar Večernjeg lista Zoran Krešić ističe kako je dobro da se glas bh. Hrvata širi u svijetu. 

"Iako je reakcija medijski zakašnjela najmanje deset dana, ona je dobrodošla. Ponajprije stoga jer je upućena svim zemljama članicama UN-a. Ne mislim da će se nakon ovoga preokrenuti svijet i Komšić biti proglašen i u UN-u personom non grata, važno je da se glas bh. Hrvata čuje i izvan ovoga prostora kojega uglavnom kontrolira političko Sarajevo", smatra Krešić, piše Direktno.

Novinar Večernjeg lista dodaje i kako je Komšić taj "koji se služi fašističkim narativima". 

"Moja je opća zamjerka da se šalju jako komplicirane, gotovo kriptirane poruke, teško  razumljive primjerice predstavniku Konga u UN-u. Hrvati u tome smislu moraju portretirati Komšića kao izvor problema, uzrok bolesti... On je u suštini za bošnjačku politiku danas ono što je za Miloševića bio Sejdo Bajramović, inače etnički Rom, za kosovske Albance. Njegovo djelovanje je profašističko, obojeno većinskim nacionalizmom", dodaje Krešić. 

Jurica Gudelj s portala Dnevnik.ba kaže za Direktno da je ovo logičan potez HNS-a.

"Željko Komšić nije legitimni politički predstavnik Hrvata u BiH i HNS je imao dužnost obavijestiti međunarodne političke dužnosnike o toj činjenici. Komšić nigdje ne predstavlja Hrvate, pa ni u UN-u, nego je on simbol političke obespravljenosti hrvatskoga naroda u BiH. Stoga je i potez HNS-a da piše UN-u sasvim logičan", kazao je Gudelj.

On dodaje i da Komšić, zapravo, utjelovljuje sve ono pogrešno u BiH. 

"Međunarodne dužnosnike je potrebno upoznati s činjenicom da je Komšić u biti okupirao dužnost hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, da je bošnjačkim glasovima izabran na tu dužnost i da utjelovljuje sve ono što je pogrešno s BiH", ocijenio je Gudelj.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:17