StoryEditor

Kreševo - Participativni budžet: Izabrana tri najbolja projekta

Piše D  /  09.02.2018., 03:02h

Projekte su izabrali sami građani, i to elektronskim i glasovanjem uživo, a općinski načelnik Renato Pejak objavio je da su najviše glasova dobili projekti postavljanja ograde s kapijama na mjesnom groblju „Troska“, postavljanja ograde na groblju u Kojsini te proširenja mosta u Polju kod skretanja s regionalnog puta od Resnika ka Volujaku, prenosi Artinfo.

Pejak je kazao i nekoliko riječi o drugim infrastrukturnim projektima koji su nedavno realizirani ili su u fazi realizacije, naglasivši da ih ne bi bilo bez pomoći donatora, uglavnom međunarodnih organizacija, te institucija vlasti u BiH.

Zahvalio je Udruzi izbornih dužnosnika u BiH i organizaciji „Agora CE“ iz Češke, koji su kroz danas završeni proces promovirali jedan sasvim novi način izbora lokalnih projekata. Tajnik Općine Boso Bošnjak iznio je podatke o glasovanju.

Prvi projekt, koji su predložili stanovnici naselja Troska, dobio je 325 glasova (268 elektronskih i 57 neposrednih), drugi, vezan za Kojsinu 100 glasova (39 elektronskih i 61 neposredni), a treći, u mjesnoj zajednici polje, 81 glas (45 elektronskih i 36 neposrednih).

Iza spomenuta tri ostalo je još pet predloženih projekata (uređenje dječjeg igrališta u Kreševu, obnova ograde i prilaza crkvi u Crnićima, uređenje korira rječice Kreševčice sa izradom drvenih kaskada, uređenje korita kanala Jaz u Polju te čišćenje kanala i propusta glavnih (prolaznih) putova na području mjesnih zajednica.

Za tri projekta s najviše glasova bit će izdvojeno oko 18.000 KM. Polovicu sredstava osigurat će „Agora CE“, a drugu polovicu Općina kreševo. Načelnik Pejak kazao je da su nižerangirani projekt dobar putokaz o tome što građani smatraju da treba uraditi te da će to imati u vidu, a izvršna direktorica Udruge izbornih dužnosnika BiH, Zvjezdana Dragović, zahvalila se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom te pozvala građane da i ubuduće uzmu udjela u sličnim projektima.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:08