StoryEditor
kijevski plan

Kremlj: Zbog ambicija Ukrajine hitno je potrebno osigurati našu sigurnost i nacionalne interese

Piše hina  /  14.09.2022., 13:54h

Kremlj je u srijedu objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja sigurnosti Rusije i da je stoga nužna "specijalna vojna operacija" u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da se priključi NATO-u "glavna prijatnja" Rusiji koja "naglašava važnost i hitnu potrebu da se osigurajaju naša sigurnost i nacionalni interesi".

Prije nego što je Rusija u veljači poslala tisuće svojih vojnika u Ukrajinu, Moskva je tražila pravna jamstva da Ukrajina nikad neće biti primljena u Sjevornoatlanski savez.

Ukrajinska vlada je u utorak predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnim za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh, a njime je predviđeno oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

Plan predlaže da više europskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, budu jamac sigurnosti Ukrajine, te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva.

No, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, upozorio je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati „trećim svjetskim ratom“.

Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine.

Dodao je i da, ako se NATO nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako „Zemlja gori, a cement se topi“.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 09:27