StoryEditor
kritika

Kremlj: Zapad koristi nuklearnu retoriku svaki dan što smatramo vrlo štetnom i provokativnom praksom

Piše hina  /  12.10.2022., 13:42h

Peskov je rekao da izjava glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga o tome da će Putinova eventualna pobjeda u ratu biti poraz zapada, znači da se NATO bori na strani Ukrajine.

Kremlj je u srijedu kritizirao zapadne čelnike zbog "provokativne" nuklearne retorike, nakon niza upozorenja o opasnostima eskalacije ukrajinskog sukoba u nuklearni rat.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 21. rujna upozorio je zapad da nije blefirao kada je rekao da će biti spreman koristiti nuklearno oružje da bi obranio Rusiju od, kako je rekao, "nuklearnih ucjena" velikih zapadnih sila.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je upozorio da se svijet suočava s najvećim rizikom nuklearne katastrofe od kubanske krize 1962., rekao je da sumnja da će Putin koristiti taktičko nuklearno naoružanje u Ukrajini.

"Svakodnevno izražavamo žaljenje što zapadni šefovi država, u Sjedinjenim Državama i Europi, koriste nuklearnu retoriku svaki dan", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o Bidenovom intervjuu CNN-u.

“To smatramo vrlo štetnom i provokativnom praksom”, rekao je Peskov.

NATO će sljedeći tjedan provesti godišnju vježbu nuklearne spremnosti "Steadfast Noon", kada zračne snage Saveza vježbaju korištenje američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Europi trenažnim letovima, bez bojnog oružja. 

Peskov je rekao da izjava glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga o tome da će Putinova eventualna pobjeda u ratu biti poraz zapada, znači da se NATO bori na strani Ukrajine.

Upitan o mogućnosti susreta Biden-Putin, Peskov je rekao da ni s jedne strane nije bilo pokušaja da se takav sastanak dogovori.

"Koliko ja znam, nije bilo inicijativa ni s ruske ni s američke strane da se organiziraju kontakti na najvišoj razini", kazao je.

Peskov je također istaknuo da nema "novog vala" mobilizacije, bez obzira na izjave nekih regionalnih dužnosnika koji su rekli da su ovaj tjedan pojačavali napore mobilizacije.

"Ne postoji novi val", naglasio je Peskov, uputivši novinare da provjere s lokalnim guvernerima što su mislili svojim izjavama.

Dužnosnici iz dvije regije, Rostova i Kurska, rekli su ovaj tjedan da su primili nove naredbe da mobiliziraju vojnike, čime se pojavio strah da bi novi val muškaraca mogao biti pozvan u vojsku.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:38