StoryEditor
gubitak okupiranog

Kremlj: Povlačenje ništa ne mijenja, Herson ostaje dio Rusije. To je zakonski fiksirano

Piše HINA  /  11.11.2022., 14:24h

Kremlj je u petak priopćio da povlačenje ruskih snaga iz Hersona neće promijeniti status regije koju je Moskva proglasila dijelom Rusije nakon što ju je pripojila Ukrajini.

Rusija smatra da polaže pravo na Herson i tri druge ukrajinske regije otkako je u rujnu održala ono što je nazvala referendumima, koje su Kijev i zapadne vlade osudile kao nezakonite i prisilne.

Ali u srijedu, u velikom povlačenju, objavila je da će se njezine snage, suočene s velikom ukrajinskom protuofenzivom, povući iz grada Hersona.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je status regije "fiksan" i da promjene nisu moguće.

"To je dio Ruske Federacije - to je zakonski fiksirano i definirano. Nema i ne može biti promjena", rekao je Peskov.

Rekao je da Moskva ne žali što je objavila aneksiju Hersona i ostale tri regije na trijumfalnoj ceremoniji u Moskvi 30. rujna.

U prvim javnim komentarima Kremlja nakon najave ministra obrane Sergeja Šojgua da će se ruske snage povući iz grada Hersona na suprotnu stranu rijeke Dnipra, Peskov je rekao da je to odluka ministarstva obrane i da on "nema što dodati".

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je dovršilo povlačenje snaga sa zapadne obale rijeke Dnipro u ukrajinskoj južnoj regiji Herson, izvijestila je novinska agencija TASS.

U svom dnevnom izvješću koje su citirale ruske novinske agencije, ministarstvo je reklo da su sve ruske snage i oprema prebačeni na lijevu ili istočnu obalu rijeke.

Rečeno je da je povlačenje završeno do 5 sati po moskovskom vremenu u petak ujutro.

Rusija je naredila povlačenje u srijedu nakon što je rekla da su pokušaji održavanja svoje pozicije i opskrbe snaga "uzaludni" u svjetlu rastuće ukrajinske protuofenzive.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:33