StoryEditor
sankcije Rusiji

Kremlj: "Nove zapadne sankcije Rusiji mogle bi naškoditi svjetskoj ekonomiji"

Piše fena  /  21.04.2023., 13:22h

Kremlj je u petak priopćio da prati vijesti o mogućoj zabrani izvoza u Rusiju od zapadnih zemalja, te da bi nove sankcije naštetile globalnoj ekonomiji.

- Pažljivo to pratimo, svjesni smo da i SAD i EU aktivno razmatraju nove sankcije - izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Vjerujemo da će i sadašnje sankcije protiv Ruske Federacije i novi dodatni koraci o kojima sada razmišljaju SAD i EU, naravno, također pogoditi globalnu ekonomiju. Stoga bi to moglo dovesti do povećanja trenda prema svjetskoj ekonomskoj krizi - kazao je Peskov.

Japanska novinska agencija Kyodo javila je da zemlje Grupe sedam (G7) razmatraju skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju, pozivajući se na izvore iz japanske vlade.

Bloomberg News javio je u četvrtak da Sjedinjene Države i ukrajinski saveznici razmatraju "potpunu zabranu većine izvoza u Rusiju". U vijesti se navodi da dužnosnici zemalja G7 raspravljaju o ideji prije sastanka na vrhu najavljenog za naredni mjesec u Japanu.

Rusija je pogođena uzastopnim valovima zapadnih sankcija otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

- Ne smijemo zaboraviti da niti jedna zemlja na svijetu nije bila suočena s takvim obimom sankcija kao mi. Stoga se prilagođavamo, razvijamo, radimo dugoročne planove, ali i vodimo računa o opasnostima koje se kriju iza razmišljanja naših protivnika - kazao je Peskov, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:59