StoryEditor
odbacili plan zelenskog

Kremlj: "Nema mirovnog plana bez priznavanja ruske aneksije ukrajinskih regija"

Piše hina  /  28.12.2022., 12:46h

Kremlj je danas odbacio mirovni plan u 10 točaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, priopćivši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir "današnju realnost četiri ukrajinske regije koje su se pridružile Rusiji".

"Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju stvarnost ruskog teritorija s ulaskom četiri regije u Rusiju. Planovi koji ne uzimaju u obzir tu stvarnost ne mogu biti mirovni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je u rujnu proglasila ukrajinske regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju dijelom svog teritorija, nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije.

Zelenski je prošli mjesec predstavio mirovni plan

Predsjednik Zelenski promiče svoj mirovni plan u 10 točaka, koji je prvi put najavio u studenom razgovarajući o njemu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, među ostalima, i pozivajući svjetske čelnike da održe globalni mirovni summit na temelju njega.

Plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče i četiri regije za koje tvrdi da ih je anektirala te Krima, koji je zauzela 2014. godine. Kremlj je u više navrata rekao da je otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali da ne vidi spremnost Kijeva za pregovore.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 00:32