StoryEditor

Kremlj na udaru nakon trovanja Navaljnog: "Ovo je pokušaj ubojstva, morat će odgovarati"

Piše D  /  04.09.2020., 08:09h

Nakon što je toksikološki nalaz potvrdio da je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni otrovan nervnim otrovom iz obitelji novičok, svjetski čelnici su ogorčeni i traže hitne odgovore Moskve. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su testovi koji su provedeni u vojnom laboratoriju “nedvosmisleno identificirali” nervni otrov iz sovjetske ere. Cijeli je slučaj nazvala “šokantnom informacijom” i “pokušajem ubojstva”, piše Jutarnji.hr.

“Nalazi su pokrenuli vrlo teška pitanja na koja samo ruska vlada može odgovoriti i na koja mora odgovoriti”, rekla je Merkel.

U izjavi njemačke vlade stoji da je napad na Navalnog “zapanjujući čin” te apeliraju na rusku vladu da hitno ponudi rješenje. Reagirala je i britanska vlada koja ima iskustvo s novičokom zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 2018. godine. Premijer Boris Johnson izjavio je da su nalazi o trovanju “nečuveni” te da “ruska vlada mora objasniti što se dogodilo”.

‘Potpuno prijekorno‘

Washington je napad nazvao “potpuno prijekornim”. Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden nazvao je trovanje “nečuvenim i drskim pokušajem ugrožavanja života Navalnog”. Napomenuo je da Donald Trump još nije osobno osudio napad.

Aleksej Navalni (44) liječi se u berlinskoj bolnici Charité čiji su liječnici zaključili da je otrovan. Njegovi pristaše glasno su pozivali za pomoć jer su vjerovali da ruske vlasti pokušavaju zataškati pravo stanje te su smatrali da Navalni neće primiti pravu zdravstvenu njegu sve dok ne bude prebačen u bolnicu izvan ruskih granica. Nakon dva dana u rukama ruskih liječnika prevezen je u njemačku bolnicu s tradicijom liječenja ljudi koji se zbog političkih razloga boje liječiti kod kuće. Naime, u njoj su se liječili i otrovani član ruske skupine Pussy Riot Pjotr Verzilov, novinarka Marina Kalašnikova i njezin muž Viktor, bivši KGB-ovac.

Nakon saznanja da je protiv Navalnog upotrijebljen nervni otrov koji se proizvodio još u vrijeme SSSR-a bilo je lako doći do zaključka da trovanje oporbenog čelnika nije ništa više nego način na koji se Kremlj sukobljava sa svojim protivnicima. Suradnici Alekseja Navalnog protumačili su to kao izravnu poruku koju je Vladimir Putin uputio kritičarima Kremlja. Leonid Volkov, suradnik Navalnog, na Twitteru je napisao da je odabir novičoka za trovanje ista stvar kao i “ostavljanje autograma na mjestu zločina”. Ivan Ždanov, direktor zaklade Alekseja Navalnog, napisao je da “izvan svake sumnje” samo ruske sigurnosne službe mogu koristiti novičok.

Oružje

Novičok se odnosi na skupinu nervnih otrova koje je Sovjetski Savez razvio 1970-ih i 1980-ih godina kako bi izbjegao međunarodna ograničenja na kemijsko oružje. Vil Mirzajanov, bivši ruski znanstvenik s američkom adresom koji je 2008. godine prvi objavio kemijsku strukturu agensa, rekao je da je od 10 do 100 puta otrovniji od konvencionalnih nervnih sredstava Korištenje novičoka zabranjeno je prošle godine nakon što je dodan na popis kontroliranih tvari Konvencije o kemijskom oružju.

No, još je upitno hoće li se doći do odgovornih. Ruski liječnici koji su liječili Navalnog u Omsku više su puta osporili nalaze njemačke bolnice i rekli da su isključili trovanje kao dijagnozu jer su njihovi testovi na otrovne tvari bili negativni. Moskva je u srijedu reagirala poricanjem i prikrivanjem. Kremlj je priopćio da još nije bio obaviješten o nalazima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva odbacila bilo kakve insinuacije da je iza napada na Navalnog Rusija. Berlin će se sada sastati sa svojim partnerima iz EU i NATO-a kako bi razgovarali o odgovarajućoj reakciji. Aleksej Navalni u medicinski je induciranoj komi i na respiratoru na odjelu intenzivne njege u bolnici Charité. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:13