StoryEditor
ujedinjeni narodi

Kremlj komentirao glasove Srbije i Mađarske za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava

Piše desk  /  09.04.2022., 12:05h
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je podrška Srbije i Mađarske odluci da se Rusija izbaci iz članstva Vijeća UN-a za ljudska prava zapravo primjer prinude na rusofobiju.

"To nije pitanje razumijevanja i praštanja prijateljskim zemljama koje su glasale 'za', to je pitanje pritiska bez presedana kako bi se izazvala rusofobija. Takav pritisak trpe sve zemlje koje pokušavaju na sve načine da vode izbalansiranu politiku. Mi to razumijemo", rekao je Peskov.

Opća skupština UN-a suspendirala je Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, a nacrt rezolucije, koju su predložile SAD i druge zapadne države, podržale su 93 zemlje, dok su protiv bile 24 države, a suzdržanih je bilo 58.

Među onima koji su bili "za" su i sve zemlje regije, uključujući Srbiju, koja se do sada uvijek trudila držati po strani u osudi ruske agresije na Ukrajinu.

U nacrtu Rezolucije, 193-člana Opća skupština izrazila je "ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini", posebno zbog izvještaja o ruskom kršenju prava. Upravo to kršenje ljudskih prava koje su počinili ruski vojnici formalni je razlog za izbacivanje Rusije.

Prije glasanja u UN-u ukrajinski veleposlanik Sergij Kislitsja je optužio Rusiju za "stravična" kršenja ljudskih prava te govorio o masakru u Buči, gradu kod Kijeva u kojem su, optužuje Ukrajina, Rusi pobili na desetke civila.

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da sumnja da će Vijeće UN za ljudska prava još dugo opstati poslije odluke o suspenziji Rusije.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:26