StoryEditor
šumovi u komunikaciji

Kremlj komentirao Erdoganovu izjavu o Putinovom "omekšavanju": "Ništa se nije promijenilo, i ranije je bio otvoren za pregovore"

Piše FENA  /  21.10.2022., 15:10h

Ruski dužnosnici u više navrata su izjavili da neće pregovarati o vraćanju četiri ukrajinske regije koje je Moskva nelegalno anektirala prošlog mjeseca.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za pregovore s Ukrajinom “od samog početka i ništa se nije promijenilo po tom pitanju", izjavio je novinarima u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan je izjavio ranije kako izgleda da je Putin “mnogo blaži i otvoreniji za pregovore” nego što je to bio u prošlosti.

- Nismo bez nade – izjavio je on o mogućnosti pregovora o okončanju sukoba.

- Ako se sjećate, predsjednik Putin pokušao je inicirati razgovore s NATO-om i sa Sjedinjenim Državama, čak i prije specijalne vojne operacije - kazao je Peskov, misleći na rusku agresiju protiv Ukrajine koja je počela prije skoro osam mjeseci.

Putin je, kako je dodao, bio otvoren za razgovore kada je dokument između ruskih i ukrajinskih pregovarača skoro bio dogovoren.

- Tako da se po tom pitanju ništa nije promijenilo. Pozicija ukrajinske strane se promijenila, ukrajinski zakon sada zabranjuje sve pregovore – kazao je Peskov.

Ruski dužnosnici u više navrata su izjavili da neće pregovarati o vraćanju četiri ukrajinske regije koje je Moskva nelegalno anektirala prošlog mjeseca. Nakon otimačine teritorija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbacio je svake razgovore s Moskvom sve dok Putin ostaje predsjednik, prenosi AP.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2023 12:58