StoryEditor
‘razlog za žaljenje‘

Kremlj kaže da je finsko pridruživanje NATO-u ‘definitivno‘ prijetnja Rusiji, a Medvedev opet spominje nuklearni rat

Piše hina  /  12.05.2022., 13:55h
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su koraci koje je poduzela Finska da se pridruži NATO-u razlog za žaljenje i razlog za simetričan odgovor.

Kremlj je rekao u četvrtak da potez Finske da se pridruži NATO-u "definitivno" predstavlja prijetnju Rusiji i da širenje vojnog saveza neće učiniti Europu ili svijet stabilnijima.

Obraćajući se novinarima putem konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su koraci koje je poduzela Finska da se pridruži NATO-u razlog za žaljenje i razlog za simetričan odgovor.

Finski predsjednik i premijerka rekli su ranije u četvrtak da njihova zemlja mora predati zahtjev za članstvom u vojnom NATO savezu "bez odgađanja".

Finska, koja s Rusijom dijeli 1300 km dugu granicu i tešku prošlost, postupno je pojačavala suradnju sa Sjevernoatlantskim savezom kao partnerom otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Finska javna potpora pridruživanju NATO-u rekordno je porasla tijekom posljednjih mjeseci, a posljednja anketa nacionalne televizije YLE pokazuje da 76 posto Finaca podržava članstvo u NATO-u a samo 12 posto je protiv. Podrška članstvu godinama se kretala oko 25 posto prije rata u Ukrajini.

- Pumpanje Ukrajine oružjem povećava vjerojatnost sukoba između NATO-a i Rusije koji bi mogao eskalirati u nuklearni rat -  zaprijetio je drugi čovjek ruskog vijeća za sigurnost i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, dodavši da bi to "bio katastrofalan scenarij za sve".

Dnevnik.ba

04. prosinac 2022 22:54