StoryEditor
reakcija na kineski plan

Kremlj: "I dalje smo otvoreni za pregovore o kraju rata, ali uz veliki uvjet"

Piše desk  /  28.02.2023., 11:12h

Nakon što je Kina objavila svoj "mirovni plan" od 12 točaka kojim se poziva na primirje, Rusija je ponovila svoje stajalište o tome kako bi se rat mogao okončati. Kremlj je ponovio da je i dalje otvoren za pregovore o okončanju sukoba.

To je tvrdnja koju je Vladimir Putin već iznosio u prošlosti - još u travnju prošle godine ruski je predsjednik rekao kako se nada da bi pregovori mogli dovesti do prekida vatre u Ukrajini.

"Rusija se neće odreći svojih zahtjeva za četiri ukrajinske regije - Luhansk, Donjeck, Zaporižja i Herson", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kremlj jučer reagirao na kineski plan

Podsjetimo, Kremlj je jučer ocijenio da plan koji je prošli tjedan predložila Kina za rješavanje sukoba u Ukrajini "zaslužuje pozornost", ali i da "za sada" ne postoje uvjeti koji su potrebni za "mirno" rješenje.

"Svaki pokušaj koji pridonosi usmjeravanju ovog sukoba na miran put zaslužuje pozornost. Razmatramo plan naših kineskih prijatelja s velikom pozornošću", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. To "to je dug proces", rekao je.

"Za sada ne vidimo premise da ova situacija može krenuti mirnim putem", dodao je. "Specijalna vojna operacija (u Ukrajini) se nastavlja", naglasio je. 

Peking je u petak, točno na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 točaka pozivajući Moskvu i Kijev na mirovne pregovore. Moskva i Kijev do sada nisu iskazali ozbiljnu volju za pregovorima i na kineski su prijedlog reagirali s oprezom.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 12:05