StoryEditor
s. arabija, argentina i UAE

Kremlj: BRICS će biti ojačan pridruživanjem novih članica

Piše fena  /  03.08.2023., 15:05h

Rusija je u četvrtak objavila da će grupa zemalja BRICS biti ojačana pridruživanjem novih članica, u svom do sada najeksplicitnijem odobrenju ideje proširenja.

Grupu zemalja u razvoju BRICS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Moskva vidi tu grupu kao sve važniju i utjecajniju protutežu u globalnom sučeljavanju sa Zapadom pod američkim vodstvom.

- Naravno da vjerujemo da će u ovom ili onom obliku širenje BRICS-a doprinijeti daljnjem razvoju i jačanju te organizacije - kazao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je komentirao primjedbu brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve kako je "izuzetno važno" da se Saudijska Arabija pridruži BRICS-u, skupa s Argentinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ukoliko to žele.

Peskov je rekao da Rusija ima konstruktivne veze sa sve tri zemlje, “ali mislimo da ne treba da trčimo pred rudu" u vezi s određenim zemljama kandidatima prije nego što se o toj temi raspravlja na samitu BRICS-a u Južnoj Africi 22.-24. kolovoza.

Jačanje BRICS-a čini dio ruske vizije podrivanja američke dominacije i izgradnje novog "multipolarnog svijeta". Ona cijeni veze sa zemljama u razvoju koje su se suzdržale od osude njenih postupaka u Ukrajini i želi povećati trgovinu s njima kako bi neutralizirala učinak zapadnih sankcija na svoju ekonomiju.

Rusiju će na ovomjesečnom samitu BRICS-a predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon što je predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje osobno zbog naloga za njegovo uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, što Moskva negira, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 10:16