Article_Top_970x250

Kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje isti

"Standard and Poor's"

Kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje isti

kol 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: GettyImages

Međunarodna rejting agencija "Standard and Poor's (S&P)" potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi "B" sa stabilnim izgledima, priopćeno je iz Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH).

U izvješću ove rejting agencije za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da će globalna pandemija COVID -19 utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

Analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za šest posto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalne i platne bilance.

Ipak, predviđa se da će neto opći dug vlade Bosne i Hercegovine do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

Obrazlažući stabilne izglede kreditnog rejtinga, analitičari ističu da stabilni izgledi balansiraju rizike povezane s efektima COVID-19 na bosanskohercegovačku ekonomiju i na fiskalne i vanjske vrijednosti tijekom sljedećih dvanaest mjeseci s uzlaznim potencijalom koji dolazi iz provedbe strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine

Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentirana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi.

Također, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i proračunski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg financijskog sustava znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba