StoryEditor
Crnjac komentira

Kratka crtica komšićevske opačine – njemu je Bužim “jednako opasan” kao Čović i Dodik

Piše Desk  /  29.12.2021., 18:50h
Ovih dana aktualan je slučaj Bužim kao najvjerodostojniji pokazatelj SDA netrpeljivosti prema nebošnjacima i nemuslimanima u BiH.

Lokalnoj organizaciji te stranke je, zamislite, zasmetalo jer je netko u Bužimu preko javno objavljenog plakata odlučio čestitati Božić. To je, po riječima tamošnjih SDA-ovaca, vrijeđanje Bošnjaka.

Piše: Ivan Crnjac, Bild.ba

Pa kako pobogu može biti neka čestitka grupi A vrijeđanje grupe B? Ok, u Bužimu nema Hrvata i katolika, tamo ne žive ili su u promilima, međutim, je li Bužim neki odvojeni svijet za sebe, neki otok u kojem žive samo muslimani pa da mještanima Bužima smeta čestitka katolicima? Nije. Kroz Bužim se može proći autom, recimo, u proputovanju za negdje. I taj putnik koji negdje putuje može biti, recimo, katolik. I da ga ta čestitka uveseli.

Da čovjek nakon tog pomisli: Pa može biti nešto od BiH. Bužim je većinski muslimanski. Tu se čestita Božić. A nitko ga ne slavi. To je lijepo. Ali jok. SDA kaže da tako ne može.

I onda se u sve upetlja i ponajveći SDA potrčko ikada – Željko Komšić. I izjavi kako je ovaj događaj podjednako opasan za BiH “kao i Dodik i Čović”.

“Smatram da je sramotno to što se dogodilo i u Bužimu i u Zenici, i da je jedino sramotnije od toga da se brane takvi postupci. Od onih koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu ipak očekujem da znaju što je Bosna i Hercegovina i koliko su ljudima u BiH vrijedne i važne neke stvari, uključujući i praznike koji su dio identiteta i naroda, ali i dobrog dijela građana Bosne i Hercegovine.

Koliko god za Bosnu i Hercegovinu bila opasna politika i (Milorada) Dodika i (Dragana) Čovića, opasne su u istoj mjeri i ovakve pojave koje razaraju zajedništvo i naš zajednički bosanskohercegovački identitet”, izjavio je Komšić.

Pa ima li boljeg dokaza od toga kakva je opačina Komšić u političkom smislu? On radikalizam iz Bužima uspoređuje s politikama Dodika i Čovića koje ni po čemu nisu sporne.

Podsjećanja radi, temelj i srž Dodikove i Čovićeve politike je izvorno poštivanje Daytona i konstitutivnosti naroda. I Komšiću je to usporedivo s radikalizmom iz Bužima!

To je pokazatelj kakvu bi to “građansku” BiH dobili Srbi i Hrvati ako bi nekim čudom pristali na nju. Srećom neće. A Komšić je po tko zna koji put pokazao da su za BiH podjednako opasni i radikalizam i njegovi odvjetnici obučni u ruho tobožnje građanštine.

Zaista, Komšić je sramotna politčka persona u svoj svoj biti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:20