StoryEditor
mladež hdz-a mostar:

"Kraljica Katarina je u oporuci ostavila BiH djeci u nasljedstvo, ali pod uvjetom da se vrate katoličkoj vjeri"

Piše desk  /  28.10.2021., 14:27h
Mladež HDZ-a BiH oglasila se priopćenjem u povodu reakcija na manifestaciju u Blagaju.

"Povodom raznoraznih nasrtaja i prozivanja članova Gradskog odbora Mladeži HDZ BiH Mostar, osjećamo se dužni obratiti javnosti i navesti par činjenica koje su svima jako dobro poznate, ali je pojedincima draže iznositi neistine, laži i svoju verziju povijesti.

Na samom početku, moramo Vam reći kako članovi Mladeži HDZ BiH Mostar nisu bili u „Starom gradu Blagaju“, velika većina njih i ne zna gdje se taj lokalitet nalazi. Mi smo naime posjetili tvrđavu Herceg Stjepan Kosača i velika većina nas je na toj tvrđavi bila prvi put. Što je žalosno, ali nakon silnih nasrtaja i prijetnji kako „njihova noga više nikada neće kročiti u Blagaj“ postaje nam i jasnije zašto neki od nas nisu nikada prije bili na spomenutoj tvrđavi.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine svi građani Bosne i Hercegovine uživaju jednaka prava u pogledu slobode kretanja, vjerskih sloboda, političkih, nacionalnih i svih drugih. Zabranjena je svaka diskriminacija po bilo kojem od ovih pitanja. Gaziti naša ustavna prava na mjestu rođenja kraljice Katarine Kosače, u ime nekih viših prava, nije ništa drugo nego ponovno protjerivanje Katarine Kosače.

Žalimo što Vam smetaju naša vjerska obilježja, ali moramo Vas podsjetiti kako je baš Katarina Kosača u svojoj oporuci napisala da svoje zemlje, Bosnu i Hercegovinu ostavlja svojoj djeci u nasljedstvo, pod uvjetom da se vrate katoličkoj vjeri. Ako se ne vrate na katoličku vjeru, tad je svoje zemlje ostavila u nasljedstvo Svetoj Stolici, Vatikanu, koji može njom upravljati po svojoj mudrosti.

Žalimo i što Vam smetaju zastave hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i žalimo što pokušavate populistički djelovati nazivajući te iste zastave zastavama „tzv. zločinačke Herceg Bosne“. To nije nikakva zločinačka tvorevina i Vi to vrlo dobro znate. Herceg Bosna je sastavni dio BiH i Federacije BiH. A da još postoji pokazuju zakoni koji su još na snazi. To je navedeno i u Ustavu Federacije BiH, ali i u Daytonu. Također, zastave koje Vam danas smetaju su iste one zastave pod kojima ste se nekada borili. 

Kada je 1992. godine došlo do rata u Bosni i Hercegovini, pokazalo se kako jedini Hrvati istinski baštine svoju povijest. Jer koliko znamo u sastavu HVO-a su bile sljedeće brigade - Brigada “kralj Tvrtko II” Sarajevo, 50. domobranska pukovnija “Knez Domagoj” Čapljina, Brigada HVO “Kotromanić” - Kakanj, Brigada “kralj Tomislav” Tomislavgrad, Bojna “Kulin ban” - Žepče, Brigada “Hrvoje Vukčić Hrvatinić” - Jajce. A da ne govorimo o tome tko svojoj djeci daje imena Tvrtko, Katarina, Stjepan i Tomislav. Mislimo da stvarno nema smisla i to navoditi. 

S druge strane, svi Vi vrlo dobro znate kako je jedan najstarijih srednjovjekovnih natpisa, gle čuda, Blagajska ploča iz 12. stoljeća. Ta ista ploča je pisana bosančicom ili zapadnom ćirilicom, autentičnim i posebnim pismom nastalim u Bosni i okolnim krajevima, a tekst ploče govori o izgradnji crkve sv. Kuzme i Damjana u Blagaju na Buni kod Mostara. Ploča je bila ugrađena iznad ulaznih vrata u crkvu, ili u samoj crkvi, izgrađenoj i posvećenoj 1194. godine. Crkvu je dao sagraditi humski knez Miroslav, a posvetio ju je dubrovački nadbiskup Bernardin. I danas lokalitet na kojem se crkva nalazila čuva uspomenu na patrone crkve. Blagajska je ploča danas pohranjena u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, dok se drugi materijal arheološke vrijednosti s ovog lokaliteta, po okončanju arheološkog iskopavanja, čuva u Muzeju Hercegovine u Mostaru.

Također, poziv koji je uputila Mladež Gradskog odbora HDZ BiH Mostar je bio javan. Nitko nikoga nije diskriminirao, niti je ovaj poziv bio upućen isključivo članovima jedne političke stranke. Bio je javni poziv i mogli ste se svi Vi kojima su „puna usta“ kraljice i koji je prisvajate kao svoju odazvati se ili tom pozivu ili organizirati svoju vlastitu proslavu. Nitko Vam ne bi branio. Jer evo godinama šutimo na Vaše prisvajanje povijesti, na Vaše prisvajanje svega „bosanskog“ kao bošnjačkog ali na orkestrirane svakodnevne napade na mlade ljude ne možemo i ne želimo šutjeti.

U nadi kako će dogodine na tvrđavi Herceg Stjepana Kosače s nama stajati i mladi ljudi drugih nacionalnosti, u nadi kako ćemo ovu tvrđavu turistički bolje valorizirati i omogućiti mladim ljudima, koji se bave turizmom, kvalitetniji život i kako će govore u ime naše kraljice Katarine držati i imami i pravoslavno svećenstvo srdačno Vas pozdravljamo iz zemlje slobode. Iz zemlje kraljice Katarine."

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:11