StoryEditor
EGG projekt

Kraljevina Norveška i UNDP ulaganjem u Posavinu stimuliraju razvoj

Piše fena  /  25.03.2022., 21:45h
Veleposlanik Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen boravio je u petak u Posavini, gdje je posjetio objekte od značaja za širu društvenu zajednicu.

Ovi objekti su obnovljeni i izgrađeni u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG), kojeg, u suradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Kroz realizaciju prve faze navedenog projekta Norveška je, između ostalog, podržala obnovu objekta Male vijećnice u Odžaku, kao jednog od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika na ovom području, priopćeno je iz UNDP-a.

"Nakon rekonstrukcije, obnovljena Mala vijećnica će ponovo služiti kao mjesto okupljanja, ali i turistička atrakcija“, istaknuo je veleposlanik Reinertsen.

Tijekom posjete Posavini, veleposlanik je u Modriči izvršio i službenu primopredaju novoizgrađenog multifunkcionalnog amfiteatra, čiju je izgradnju projekt također financirao.

"Multifunkcionalni amfiteatar bit će dostojan dom za niz seminara, radionica i raznih školskih, kulturnih, društvenih i drugih lokalnih događaja. Modriča će sada imati centar u kojem će se okupljati njena zajednica“, rekao je ovom prilikom ambasador Reineretsen.

Kroz prvu fazu realizacije, EGG projekta podržao je i obrazovanje kadrova potrebnih modernoj privredi, pa je tako izdvojeno oko 900.000 KM za opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji. Na taj način su i poduzeća na području Posavine osnažena kvalitetnom ponudom radne snage.

Veleposlanik je posjetio i poduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije koja uspješno posluju na ovom području.

"Kroz EGG projekt Norveška je pomogla u formiranju novih i brži rast i razvoj etabliranih poduzeća“, naglasio je ambasador Reineretsen.

Rezultat toga je stotinu podržanih budućih privrednika sa 64 nove kompanije koje su sada osnovane i operativne, što je uz ulaganje od oko 2,5 milijuna maraka omogućilo kreiranje 84 nova radna mjesta.

Kraljevina Norveška će u narednom periodu, kroz drugu fazu EGG projekta, nastaviti s pružanjem podrške poduzetništvu, kao i obrazovanju, kroz uvođenje novih nastavnih planova i programa i unapređenje znanja u oblasti digitalne tehnologije, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:15