StoryEditor

Krajnja desnica nanijet će udarac uzdrmanoj Merkelinoj koaliciji

Piše D  /  28.08.2019., 07:08h

Alternativa za Njemačku (AfD) koristi bijes birača zbog migranata i planiranog zatvaranja rudnika ugljena u regiji i predstavlja se kao nasljednik prosvjednika koji su doveli do pada Berlinskog zida prije tri desetljeća.

Dvostruka potpora za AfD prijeti Merkelinim konzervativcima u Saskoj i mogla bi značiti da će njezini partneri na saveznoj razini Socijalni demokrati (SPD) izgubiti vlast u Brandenburgu.

Te stranke su vodile ove savezne države nakon ponovnog ujedinjenja 1990., uglavnom u koalicijama.

Očekuje se da će AfD uzeti glasove objema strankama na izborima koji se održavaju dva mjeseca prije nego Njemačka obilježava 30 godina od pada najmoćnijega hladnoratovskog simbola, Berlinskoga zida.

AfD izbornim plakatima glasačima poručuje: "Završite promjenu započetu 1989.". Riječju "Wende" (Obrat), korištenu za opis pada istočnonjemačkoga komunizma, plakat poručuje: "1989 2019. Wende 2.0. Budite ondje kad se stvara povijest!"

"Na velikom dijelu istoka rasprostranjeno je razočaranje u etablirane stranke i AfD dominira jer ljudima daje osjećaj da ih se sluša", rekao je Hans Vorlaender, voditelj centra za politička istraživanja u Dresdenu.

Sljedećih nekoliko mjeseci bit će ključno ako već uzdrmana nacionalna koalicija preživi do saveznih izbora 2021., s pozornošću posvećenom glasačima na istoku zemlje, uključujući treću Tiringiju u listopadu, i politikama.

Stranke će razmotriti koaliciju, oslabljenu sporovima zbog stajališta o migrantima, porezima i mirovinama, do kraja godine.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:08