StoryEditor
ZASTUPNIK

Kožul za Dnevnik.ba: HDZ-u neprihvatljive izmjene Izbornog zakona bez presude Ljubić

Piše G.L.  /  29.12.2023., 14:22h

HDZ-u su neprihvatljive izmjene Izbornog zakona koje ne rješavaju problematiku legitimnog predstavljanja konstitutvnih naroda i presudu Ljubić, ističe državni zastupnik Predrag Kožul za Dnevnik.ba

Predrag Kožul (HDZ BiH), zastupnik u Klubu Hrvata u Parlamentu BiH, rekao je danas za Dnevnik.ba, kako usvojene izmjene Izbornog zakona koje je predložila SDA, ne rješavaju suštinske i goruće probleme. 

"Sve izmjene Izbornog zakona koje ne provode presudu Ljubić, nama su neprihvatljive" 

"Sve izmjene Izbornog zakona koje ne sadrže provedbu presude Ustavnog suda u predmetu Ljubić, kao i one koje se tiču prava manjina, za nas su neprihvatljive. HDZ BiH jest za to da se osigura integritet izbornog procesa, kako pojedinačno za svakog birača, tako i za kolektive, ali ove izmjene SDA to ne osiguravaju", rekao je Kožul za Dnevnik.ba. 

Izmjene Izbornog zakona koje je predložila SDA, smatra Kožul, koje pod krinkom integriteta izbornog procesa i tehničkih izmjena, kriju, kako kaže, suspektne dijelove. 

"To se, prije svega, odnosi  na one dijelove o ovlastima Središnjeg izbornog povjerenstva kojem se sada  daje vrlo širok dijapazon nadležnosti za podzakonske propise i praćenje izbora. Neke su odredbe vrlo opasne i manipulativne", dodao je Kožul. 

"SDA ojačava nadležnosti SIP-a" 

Komentirajući inzistiranje SDA na uvođenju novih tehnologija, Kožul ističe, kako HDZ nije protiv. 

"Otisak prsta, video nadzor, skeniranje, sve je to nama prihvatljivo. Ali suština izmjena Izbornog zakona je usvojiti presudu Ljubić. Ovaj zakon neće tako lako proći u Domu naroda", rekao je. 

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je na prijedlog SDA i uz podršku svih bošnjačkih zastupnika usvojio izmjene Izbornog zakona koje se tiču nadležnosti SIP-a i uvođenja novih tehnologija u sam izborni proces. 

Protiv su bili zastupnici HDZ-a i SNSD-a. 

Dnevnik.ba 

26. travanj 2024 11:56